Följ Skellefteå kommun

Vanligt med återinsjuknande i diarré

Pressmeddelande   •   Apr 28, 2011 16:15 CEST

Arbetet inom Skellefteå kommun övergår nu från en akutfas till en arbetsfas för att säkerställa kommunens verksamhet och kunna arbeta med att lösa problemet med vattnet.

- Det här är en unik situation, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun. Vi vet nu att det tar flera månader att lösa problemet med dricksvattnet. Det kommer många frågor från olika håll om dricksvattentankar på olika platser. Tack vare erfarenheter från Östersund vet vi hur viktigt det är att prioritera vilka verksamheter som ska ha vattentankar. Vi arbetar nu för att upprätthålla bra verksamheter under lång tid. Det kommer att bli jobbigt, men vi kommer att klara av det. Det viktigaste för oss är att lösa frågan om rent vatten så fort som möjligt, avslutar Kristina Sundin Jonsson.

Det är viktigt att medborgarna fortsätter att koka vattnet och att de som fortfarande blir sjuka fortsätter att fylla i enkäten.

Näringsidkare som använder vatten i sin verksamhet och har frågor kan kontakta kommunens kundtjänst eller besöka kommunens hemsida

www.skelleftea.se/smittaoch klicka på puffen livsmedelshantering, där finns frågor och svar för de som serverar mat med mera.

Läget inom sjukvården
Fram till imorse hade 11 216 personer svarat på webenkäten och 5 565 angett att de haft magsjukesymtom sedan den första april.

Enligt erfarenheter från Östersund är det vanligt att man återinsjuknar i diarré igen efter några dagars förbättring. Detta sågs hos 20-40 procent av de sjuka i Östersund. Till och med imorse finns 78 bekräftade fall av Cryptosporidium i avföringsprover på sjuka patienter sedan 15 april.

- Vi ser i webenkäten att antalet nyinsjuknade sjunker från två dagar efter att vattenkokningen infördes. Detta talar för att den har effekt, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. (Diagram bifogas)

Senaste dygnet har sex patienter sökt på akutmottagningen med symtom på magsjuka och samtliga har blivit inlagda på vårdavdelningar. Totalt är just nu 22 patienter inlagda med magsjukesymtom. Bland personalen på Skellefteå lasarett har totalt elva sjukanmält sig på grund av magsjuka. En majoritet av samtalen till sjukvårdsrådgivningen fortsätter att handla om magsjuka.

Beläggningssituationen på sjukhuset är under kontroll, men överbeläggningar rapporteras på några avdelningar.

Nästa pressaktivitet
Imorgon, fredag 29 april klockan 13.00, planeras en gemensam presskonferens i aulan (plan 5), Skellefteå lasarett. Pressinbjudan skickas separat.

Kontaktpersoner för media
Eva Feil, överläkare och ordförande i katastrofkommittén, Skellefteå lasarett, sök via växeln 090-785 00 00
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40

Kristina SundinJonsson, kommunchef i Skellefteå 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.