Följ Skellefteå kommun

Utreder möjlighet till äldreomsorg på finska

Pressmeddelande   •   Jun 21, 2018 09:25 CEST

Äldreomsorgen i Skellefteå kommun utreder möjligheten att erbjuda stöd och omsorg med finskspråkig personal.

Sedan den 1 februari 2018 ingår Skellefteå kommun i förvaltningsområdet för finska. Det innebär att finsk kultur och finska språket har ett förstärkt skydd i Skellefteå kommun enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
 
Som en viktig del i arbetet med att stärka den finska minoritetens möjligheter att använda finska i Skellefteå kommun har äldreomsorgen utrett förutsättningarna att erbjuda vård och omsorg med finskspråkig personal.

Finskspråkig personal vid flera boenden
Utredningen visar bland annat att det finns finsktalande personal vid ett flertal särskilda boenden och vissa hemtjänstområden i Skellefteå kommun. Utredningen visar också att det är viktigt att ta hänsyn till tillgången på finskspråkig personal och hur många invånare som önskar vård och omsorg på finska vid framtida beslut.

I går, onsdagen den 20 juni, godkände socialnämnden utredningen. Nämnden gav socialkontoret i uppdrag att tillsammans med kommunens samordnare för finska fortsätta planera och utforma sin verksamhet för att kunna tillgodose de behov som kan uppstå av stöd och omsorg på finska.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.