Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Utredare om arbetsmiljö vald

Skellefteå kommun tillsätter en extern utredning som ska undersöka eventuella brister i arbetsmiljön. Utredningen ska genomföras av Lisa Ineland, Ineland Psykologi AB. Den tillsätts sedan kommunens arbetsmiljö fått kritik i sociala medier och i media.

– Kritiken mot kommunen som arbetsgivare är allvarlig. Det finns vittnesmål om att medarbetare har mobbats och utsatts för härskartekniker. Även om bara en bråkdel av kritiken är sann så är det inte acceptabelt, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör på Skellefteå kommun.

Uppdraget är att kartlägga eventuella missförhållanden utifrån de signaler på brister som framkommit. I uppdraget ingår också att ta fram förslag på förbättringar. Uppdraget syftar inte till att utreda specifika, enskilda ärenden.

-Jag kommer att gå igenom Skellefteå kommuns processer som berörs av granskningen och inhämta information från chefer, medarbetare och fackliga representanter. Detta kommer jag sedan att sammanfatta, analysera och ge förslag på vad som kan förbättras, säger Lisa Ineland, Ineland Psykologi AB.

Kartläggningen och förslag till förbättringar ska presenteras den 1 juni år 2020 både muntligt och skriftligt.

Kommunledningen har även dialog med de fackliga organisationerna för att lyssna till deras synpunkter.

Utifrån dialogen med de fackliga organisationerna, den externa utredningen och inspel från medarbetare kommer kommunledningen att ta fram en åtgärdsplan. Planen kommer att presenteras för medarbetare och allmänhet senast den 15 juni.

Ineland Psykologi AB har erfarenhet av liknande uppdrag i offentlig och privat sektor.

Kontaktpersoner:
Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör
070-608 89 69

Joakim Lundin, personalchef
070-176 00 34

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden