Följ Skellefteå kommun

Utmaningarna för framtidens byggande och boende i norra Sverige

Pressmeddelande   •   Jun 04, 2019 07:55 CEST

Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande Umeå kommun till vänster och Evelina Fahlesson, ordförande i bygg- och miljönämnden Skellefteå har båda tittat in i kristallkulan när det gäller utmaningar och behov för framtidens byggande och boende.

Två städer som växer i norra Sverige är Umeå och Skellefteå. Evelina Fahlesson, ordförande i bygg- och miljönämnden Skellefteå och Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande Umeå kommun har båda tittat in i kristallkulan när det gäller utmaningar och behov i framtiden.

Evelina Fahlesson menar att det är viktigt att tänka på den sociala aspekten i byggandet, det vill säga utrymmet mellan husen.
-Det är viktigt att vi bygger attraktiva miljöer där människor trivs. Det är det som skapar långsiktig hållbarhet. För att nå dit måste vi ställa tydliga krav. Vi är en del av utvecklingen.
Mikael Berglund tycker vi ska fokusera på kulturell hållbarhet.

-Framtidens boendemiljöer ska utformas så att folk trivs och det kräver delaktighet.
Han betonade också vikten av att bygga med hållbara material, samtidigt som vi inte får låta priserna rusa iväg.
-Vanligt folk ska ha råd att bo.
Han konstaterade samtidigt att byggandet är en materialsport där nya material och metoder hela tiden prövas. Mikael ställer sig också frågan:

-Vad är dagens läckande, platta tak? Vad är det vi konstruerar i dag som vi kommer att ångra i framtiden?

Hybridbyggande och ny stadsdel

För Evelina och Skellefteås del är det dags att ta nästa steg som kan utmynna i ett ökat hybridbyggande vilket skapar dynamik och också bäddar för träets fördelar.
-De handlar om rätt material på rätt plats.
Mikael är förvissad om att träbyggandet kommer att öka på egna meriter men att Umeå ändå planerar att ta fram en strategi.

-Vi ska göra ett ordentligt grundarbete för att komma rätt.

Mikael berättar att i Umeå har branschen drivit utvecklingen. Det kommer att skapas en ny stadsdel där hållbarhet kommer att vara i fokus och även LCA ska tillämpas. En stor utmaning blir att skapa framtidens energisystem. Helt andra krav kommer att ställas på elleverans och att klara variationer över dygnet kommer att bli allt viktigare för fastighetsägarna i takt med att till exempel elbilar blir vanligare.

-Det blir mycket komplext och energisystemet kommer att tvingas att vara flexibelt över dygnet.

Men den stora utmaningen är transporterna enligt Mikael Berglund.
-Vi kommer inte att kunna transportera oss själva tillsammans med 1,5 ton plåt i framtiden.

Som avslutning. För Evelina Fahlesson står det större perspektivet i fokus för trästad Sverige.

- Det är viktigt att sprida erfarenheter från de kommuner som kommit längre med träbyggande till de som nu intresserar sig för träets möjligheter.

De här synpunkterna och tankarna framkom i en paneldebatt under kunskapsdagen ”Så bygger vi norra Sveriges städer hållbart” i Skellefteå som genomfördes förra veckan.

Arrangör för kunskapsdagen var Skellefteå kommun i samarbete med Träbyggnadskansliet, Trästad Sverige, Träcentrum Norr, Sveriges Byggindustrier och RISE.

Vill du ha ytterligare information får du gärna kontakta:

Evelina Fahlesson, ordförande bygg- och miljönämnden i Skellefteå 070-523 09 94
Mikael Berglund, ordförande byggnadsnämnden i Umeå 070-559 71 84

LCA är en verktygslåda för livscykelanalys i byggandet
Hybrid, material i samverkan. Exempelvis trä, betong, stål.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.