Följ Skellefteå kommun

Unikt samarbetsavtal mellan Skellefteå och japansk kommun

Pressmeddelande   •   Apr 02, 2007 08:00 CEST

Den 28 mars tecknade Skellefteå kommun och den japanska kommunen Chichibu ett mycket speciellt samarbetsavtal. Detta avtal handlar om att skapa affärs- och relationsutbyte mellan företag och offentliga aktörer i de båda kommunerna. I mitten av april flyttar Chichibus ”ambassadör” Yukihiro Kaneta till Skellefteå för att under ett år knyta kontakter.

Avtalet som Bert Öhlund, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå och Chichibus borgmästare Minoru Koruhara undertecknade på plats i stadshuset i Chichibu, är unikt när det gäller officiella samarbeten mellan svenska och utländska kommuner.

Kontakten mellan Skellefteå och Chichibu, en skogskommun åtta mil norr om Tokyo, av ungefär av samma storlek som Skellefteå, etablerades för ett år sedan när en svensk delegation, under ledning av Västerbottens landshövding Lorentz Andersson, kom på besök. I juni genomförde en delegation från Chichibu en liknande resa till Skellefteå.
– Vi blev mycket imponerade över den tekniska utvecklingen inom träindustrin och hur långt man i Skellefteå kommit med produktion av bioenergi, berättar Minoru Koruhara.

I slutet av mars var det dags för representanter från Skellefteå kommun att åka till Chichibu. Detta besök, som innehöll träffar med företag och officiella aktörer i Chichibu, kröntes med undertecknandet av samarbetsavtalet.
– Vi har mycket att lära från japanerna inom flera områden och jag är övertygad om att det kan skapas affärer av olika slag mellan näringslivet i Skellefteå och Chichibu, säger Bert Öhlund.

Intresserad av miljöundervisningen

Det konkreta samarbetet inleds med att Yukihiro Kaneta, 38 år, till vardags tjänsteman vid planeringsavdelningen på Chichibu kommun, flyttar till Skellefteå.
– Jag ska direkt påbörja en kurs i svenska och göra en djupdykning i hur man arbetar inom kommunen. Speciellt intresserad är jag av hur de organiserar äldreomsorgen och hur miljöundervisningen bedrivs i skolorna, berättar Yukihiro Kaneta.

Planer finns även på att en skellefteåbo under 2008 ska genomföra ett liknande ”ambassadörsprojekt” i Chichibu.
– Denne ska då främst försöka finna samarbetsmöjligheter med företagen i Chichibu, säger Sture Lestander, chef för tillväxtkontoret i Skellefteå.

I den svenska delegationen deltog även bland andra Jens Wikström och Kenneth Vidmark från Skellefteå kommuns industrihusbolag Polaris, landshövding Lorentz Andersson samt företrädare för SP Trätek och SLU.

Mer information: Sture Lestander, chef, tillväxtkontoret, Skellefteå kommun, 070-624 1727

Pressbilder: www.newsdesk.se/pressroom/skelleftea_kommun

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.