Gå direkt till innehåll
Unga Klaras skådespelare Bianca Traum, Maria Salah, David Nzinga, Nina Rashid, Rita Lemivaara, Lisette T. Pagler och Klas Lagerlunda I föreställningen “X”. Foto: Marguerite Seger
Unga Klaras skådespelare Bianca Traum, Maria Salah, David Nzinga, Nina Rashid, Rita Lemivaara, Lisette T. Pagler och Klas Lagerlunda I föreställningen “X”. Foto: Marguerite Seger

Pressmeddelande -

Unga Klara kommer till Skellefteå

Lagom till Barnkulturdagarna på Nordanå den 12-13 oktober kommer Unga Klara till Skellefteå.

Unga Klara är Sveriges nationella teaterscen för barn och unga. Under hösten lämnar de sin hemmascen på Stadsteatern i Stockholm för att göra sin första stora riks- och världsturné.

På turnén stannar Unga Klara i Skellefteå en hel vecka och kommer under sitt besök att bland annat spela fyra olika föreställningar och medverka i workshoppar och kompetensutveckling för pedagoger. Dessutom anordnas offentliga samtal och branschmöten.

Under Barnkulturdagarna håller Unga Klara en musikworkshop för barn från tre år.

- Det är rent ut sagt lite häftigt att Unga Klara kommer hit, det är ju typ som att ha Dramaten för barn här på turné. Vi kommer att kunna erbjuda massor av scenkonst för barnen i kommunen, säger Anna-Lena Lundmark, kultursamordnare vid Skellefteå kommun.

Unga Klaras turné är något ganska unikt sett ur ett större perspektiv.

- En turné i den här skalan har inte gjorts inom svensk teater förut. Dels så har vi översatt turnérepertoarens fyra pjäser till engelska för att möta en internationell publik i fyra länder och dels så stannar vi 1-2 veckor på varje spelplats vilket ger tid att både inleda och fördjupa samarbeten i varje stad, säger Unga Klaras VD Stefan Hansen.

Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och är kända både nationellt och internationellt för sitt sätt att arbeta utforskande och nyskapande med barns och ungas villkor i fokus. Uppdraget är att berätta om det viktiga och göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma.

- Konst och kultur är viktigt för alla! Den gör oss till klokare, friskare människor, det finns det faktiskt forskning på. Att uppleva scenkonst gör att vi övar oss på empati och förståelse för andra perspektiv och det lär oss att förstå vår omvärld och samtid, och det är minst lika viktigt för barn och unga som det är för vuxna, säger Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare och regissör på Unga Klara.


De föreställningar som Unga Klara kommer att spela i Skellefteå är:

”För att jag säger det”, 15 oktober klockan 9.30 – 10.10 och 12.00- 12.40, Nordanåteatern för inbjudna förskolebarn.

”Girls will make you blush”, 16 oktober klockan 13.00 -14.10, Nordanåteatern för inbjudna elever årskurs 7.

”X”, 17 oktober klockan 18.00 -20.00, Nordanåteatern, offentlig föreställning från 15 år.

”De jag egentligen är”, 18 oktober klockan 10.00 -11.00 och 12.30-13.30, föreställningarna spelas samtidigt på Bergsbyskolan och Moröskolan.


För mer information

Miranda Rudklint, press- och kommunikationsansvarig, Unga Klara
Telefon: 076-047 9963

Anna-Lena Lundmark, kultursamordnare, Skellefteå kommun
Telefon: 070-397 94 36

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden