Följ Skellefteå kommun

Traineeplatser för ytterligare 50 ungdomar

Pressmeddelande   •   Aug 31, 2011 15:15 CEST

Det blir en tredje satsning på ungdomstraineer hos Skellefteå kommun. Med start i höst ska 50 nya platser tillsättas.

Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagens möte.

Som ett led i arbetet med att förbättra arbetslösa ungdomars situation på arbetsmarknaden och samtidigt öka deras intresse för kommunen som arbetsgivare tillsätts nu en ny omgång ungdomstraineeplatser på Skellefteå kommun.

Upplägget, som väckt stort intresse också hos andra kommuner i landet, går ut på att ungdomarna får en visstidsanställning i sex månader, där cirka 75 procent ska ägnas åt arbete och 25 procent åt studier. Studierna ska syfta till att förbättra möjligheten att få anställning också efter ungdomstraineeperioden.

- Erfarenheterna från de tidigare omgångarna har varit mycket goda. Det har gett positivt utfall för både kommunen och ungdomarna samtidigt som vi fått fler att uppmärksamma kommunen som en attraktiv arbetsgivare, säger personalnämndens ordförande Harriet Classon.

Sammanlagt 200 platser

De 85 första ungdomstraineeplatserna hos Skellefteå kommun tillsattes 2009 och ifjol togs beslut om att utöka med ytterligare 65 platser.

Tillsammans med den nya omgången kommer sammanlagt 200 ungdomar att ha beretts arbete på kommunen.

- Den utvärdering vi har gjort av tidigare kullar ungdomstraineer visar att endast ett fåtal av dem är arbetslösa i dag. En konsekvens har också varit att många ungdomar som tidigare haft försörjningsstöd kunnat växla över till arbete, konstaterar Leif Löfroth, chef för enheten för arbetsmarknad på kommunledningskontoret.

Kostnaden för den tredje omgången ungdomstraineer finansieras med kommunstyrelsens medel för arbetsmarknadsåtgärder i såväl årets som nästa års budget.

Ett villkor för att få bli ungdomstrainee är att man varit arbetslös på heltid i minst sex månader och beviljas stöd för nystartsjobb via Arbetsförmedlingen.

För mer information kontakta:

Harriet Classon, personalnämndens ordförande: 070 - 626 74 60 eller

Leif Löfroth, chef enheten för arbetsmarknad, kommunledningskontoret: 070 - 232 42 90.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.