Följ Skellefteå kommun

Stort intresse att svara på enkäten i Skellefteå

Pressmeddelande   •   Apr 20, 2011 20:00 CEST

Den enkät med frågor från Smittskyddsinstitutet som finns på Skellefteå kommuns hemsida fick snabbt in över 2300 svar. Det visade sig att 1500 personer svarade positivt på frågan om de haft de olika symtomen buksmärtor, diarré och feber.
– Vi vill fortsätta att uppmuntra människor att fylla i enkäten, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Ytterligare 15 prover är tagna varav 5 är positiva för cryptosporidium, men fler prover är under analys. Typning av parasiten pågår för att avgöra om vatten behöver kokas till husdjur eller inte.
– Tusentals Skelleftebor har insjuknat, säger Stephan Stenmark och för att få en bättre bild kan vi använda uppgifter i enkäten på deras adresser som ska sättas in på en kart och redovisas.

Av de som fyllt i enkäten har nittio procent uppgett symtomen magsmärtor, diarré och bubbligt i magen, och fyrtio procent har haft feber. Bara två procent har varit utomlands och 94 procent har kommunalt vatten.

– Det dricks mycket vatten i Skellefteå, säger Stephan Stenmark för mer än en tredjedel dricker fem glas vatten om dagen. Arbetet med att bearbeta enkäten fortsätter och enkäten hjälper oss att tänka brett. Inkubationstiden är mellan 2-12 dagar och en vecka till kommer människor att fortsätta att insjukna.

Läget på Skellefteå lasarett
På medicinavdelningarna finns enstaka vårdplatser. Däremot är kirurg-ortopedavdelningarna fullbelagda och med några överbeläggningar. Många  patienter som är medicinskt färdigbehandlade.
Vattenförsörjningen till alla avdelningar kom igång före klockan tio igår kväll.
– Kedjan är säkrad och den fungerar, men arbetet blir lite mer omständigt ute på avdelningarna, säger Ulf Oscarsson.

Senaste dygnet har det inte varit något ökat antal besök till akuten. Två personer med maginfluensasymtom har lagts in senaste dygnet. Däremot är det fler personer som kontaktar sjukvårdsrådgivningen, och till primärvården ser man också ett ökat antal samtal och besök.

Fortsätt koka vattnet
Skellefteå kommun arbetar efter tesen att dricksvattnet är orsaken till denna magepidemi. Löpande uppdateras information på vår kommunens hemsida. Enkäten publicerades sent igår kväll. Kommunen har säkertställt att skola, vård och omsorg levererar mat.

– Vi fortsätter att jobba med tesen att vattnet är smittat, säger kommunchefenKristina SundinJonsson. Skulle provsvaret visa att vattnet inte är smittat så ska medborgarna fortsätta att följa rekommendationerna om att koka vatten tills vi går ut med annan information. Den beslutet har vi fattat i samråd med landstinget och smittskyddsläkaren.

Enligt Smittskyddsinstitutet behöver inga analyser göras på vattenproverna från grundvattentäkterna i Slind och Bureå. Det beror på att parasiter inte kan finns i ett grundvatten. 

Tacksamma för hjälp från Östersund
Skellefteå kommun har etablerat kontakt med VAKA- en nationell grupp inom Livsmedelsverket som är experter i vattenfrågor. Deras vattentankar placeras ut på olika prioriterade ställen exempelvis äldreboende. Räddningstjänsten i Skellefteå kommun ska hjälpa till att fylla på tankarna.

– Vi har löpande kontakt med Östersund, sägerKristina SundinJonsson och fortsätter. De har erbjudit mycket hjälp, och det tackar vi för, det är en gåva.

På lång sikt pågår en omvärldsanalys, för att leta rätt på en UV-anläggning ute i Europa. Normalt tar en vanlig beställning tre månader.

Bygg- och miljökontoret i Skellefteå har startat en planeringsprocess ifall det skulle visa säga att de inte är problem med dricksvattnet.

Mer information finns på www.skelleftea.se/smitta

 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.