Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skidprojekt i Skellefteå med fokus på barnkonventionen

I vinter åker elever från barn- och fritidsprogrammet på Baldergymnasiet och sju olika fritidshem i Skellefteå kommun extra mycket skidor på längden och tvären. Detta som en del i projektet Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i skärpfri miljö.

Som en av Sveriges fem barnrättskommuner deltar Skellefteå kommun i projektet Alla barn har rätt till fysisk aktivitet i skräpfri miljö. Bakom projektet står Svenska Skidförbundet, Unicef Sverige och Håll Sverige rent med stöd av Postkodlotteriet.

Projektet startade som pilotprojekt i Östersund vintern 2018 med fyra deltagande fritidshem. I år utökas satsningen till att även omfatta Skellefteå kommun med 65 deltagare från barn- och fritidsprogrammet på Baldergymnasiet och runt 800 barn från sju olika fritidshem.

Projektets fokus handlar om att skapa förutsättningar och möjligheter till fysisk aktivitet i naturen på ett lekfullt och roligt sätt. Målet är inte att deltagarna ska lära sig åka fort eller teknisk korrekt. Istället handlar det om att lära sig ha roligt på skidor på både längden och tvären samtidigt som deltagarna får lära sig mer om barnkonventionen och hållbarhet.

Barnkonventionen i centrum
För att alla deltagare ska ha möjlighet att vara med, oavsett tidigare erfarenhet av skidor, skänker projektet skidutrustning till alla deltagande fritidshem (som de får behålla). Dessutom får gymnasieeleverna och fritidspedagoger utbildning i att bli ledare på snö för att kunna arrangera aktiviteter för fritidshemsbarnen både under projektets gång och efteråt.

Att vara leda på snö innebär att man har kunskap och kan lära ut hur man leker på skidor, hur man är en bra kompis, vad barnkonventionen är och vilka rättigheter barn och unga har, samt hur man tar hand om naturen när man vistas i den.

Tisdagen den 19 mars 2019 klockan 9.30–13.30 träffas de äldre fritidshemsbarnen och gymnasieeleverna på skidstadium på Vitberget i Skellefteå för gemensamma aktiviteter. Media är välkommen att delta!
(Datum för andra aktiviteter finns på svenska skidförbundets webbplats).

Kontaktpersoner

Katarina Fahlén, projektledare på Svenska Skidförbundet
070-372 20 41, katarina.fahlen@skidor.com

Linda Grenholm, rektor för barn- och fritidsprogrammet på Baldergymnasiet
072-244 46 15, linda.grenholm@skelleftea.se

Ann-Marie Alenius, handläggare och kontaktperson för skolkontorets medverkan
0910-73 50 00 (kundtjänst), ann-mari.alenius@skelleftea.se

Ämnen

Regioner


Fakta om projektet

  • Fritidshem från följande skolor deltar i projektet: Tuböleskolan, Furuskolan, Auraskolan, Bureskolan, Lövångersskolan, Boliden och Örjansskolan.
  • Mer information om projektet och datum för framtida aktiviteter finns på Svenska Skidförbundets webbplats.
  • Skellefteå kommuns webbplats finns information om barnrättsarbetet och vad det innebär att vara en barnrättskommun.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden