Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå utvald till innovationsupphandling

Skellefteå är en av två kommuner som blivit utvald till att vara med i Trafikverkets innovationsupphandling för Aktivt resande.

Det är kommunerna Skellefteå och Uppsala som är med i Trafikverkets innovationsupphandling. Tillsammans erbjuder de nu olika aktörer att utveckla lösningar som ska testas skarpt i verklig trafikmiljö under 2019/2020.

-Skellefteå kommun är öppen för nya kreativa idéer som kan leda till ett ännu säkrare, mer aktivt och hållbart resande till och från arbetet. I den utveckling som Skellefteå befinner sig just nu är det en fantastisk möjlighet. Ambitionen är att de som söker ska kunna sälja sina nya innovationer och utveckla nya tjänster, säger Hans Andersson, förvaltningschef på samhällsbyggnad på Skellefteå kommun.

Aktivt resande innebär att förflytta sig genom att gå, cykla och eller åka kollektivt. Detta ger positiva effekter på folkhälsan, klimatet och infrastrukturen. Personer mår bättre av att förflytta sig hållbart och samtidigt skapas utrymme för liv mellan husen istället för transporter. Målet är att skapa trygga och säkra resor. Innovationsupphandlingen syftar till att tillsammans med olika aktörer utveckla lösningar som kan bidra till att fler reser aktivt på ett säkert sätt samtidigt som även hållbarhetsmålen i Agenda 2030 uppnås.

- Via en så kallad förkommersiell upphandling kan Trafikverket stötta de deltagande företagen såväl ekonomiskt som via tillgång till experter inom säkerhet, miljö och hälsa som gör att lösningarna blir gångbara produkter eller tjänster.

Trafikverket kommer att erbjuda 10 aktörer 100 000 kronor för att utveckla sin idé. Sedan erbjuds 2 - 4 förslag 500 000 kronor för konceptutveckling av teknik, tjänst och affärsmodell som gör att lösningen kan bli gångbar på marknaden. Alla juridiska personer, till exempel företag och ideella organisationer kan söka.

Vill du veta mer? Gå in på Trafikverkets hemsida! https://www.trafikverket.se/aktivtresande

Mer information:

Hans Andersson, förvaltningschef samhällsbyggnad
Skellefteå kommun
Telefon: 0910-735000

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden