Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Skellefteå kommun överklagar beslut om hastighetsbegränsning på E4.

Skellefteå kommun har till regeringen överklagat Trafikverkets beslut om hastighetsbegränsning på bland annat E4 i Västerbottens län. Kommunen anser att beslutet bör upphävas eftersom det påverkar transportmöjligheterna för såväl näringsliv som privatpersoner negativt, något som i förlängningen kan slå mot den positiva utvecklingen i regionen.

- Att införa hastighetsbegränsningar som de Trafikverket beslutat om skulle påverka Skellefteå kommun och hela norra Västerbotten negativt. Vi är en kommun med stor geografisk yta, en utspridd befolkning, många arbetspendlare och ett näringsliv som är beroende av goda transportmöjligheter. Lägre hastigheter kommer att påverka vår goda utveckling negativt, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Överklagandet rör de beslutade sänkningarna av hastigheterna på de statliga vägarna E4, 364 och 95 i Västerbottens län. I sitt överklagande menar Skellefteå kommun att Trafikverket, istället för att sänka hastigheterna, borde höja trafiksäkerheten på vägarna genom underhåll och standardhöjningar.

- Det är en märklig prioritering. Genom mitträcken och bättre vägstandard skulle såväl säkerheten som tillgängligheten bli bättre. Men för att komma runt detta väljer Trafikverket istället att sänka hastigheten, något som ger sämre tillgänglighet och längre restider, säger Lorents Burman.

Enligt Skellefteå kommun har Trafikverket inte vägt de transportpolitiska målen mot varandra på ett korrekt sätt när tillgängligheten får stå tillbaka. Beslutet går på så sätt helt stick i stäv med de nationella politiska målen om att hela Sverige ska leva och utvecklas, anser Skellefteå kommun.

För mer information:
Lorents Burman (S), kommunalråd Skellefteå kommun
Telefon: 072-566 86 68

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden