Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Skellefteå kommun anmäler enligt Lex Maria – fördröjd vård efter fallskador

Skellefteå kommun lämnar idag in en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälan gäller att skador på höft och i munnen inte upptäckts i tid efter ett fall i vård och omsorgsboende.

Bedömningar av sjuksköterska och läkare hade genomförts efter fallhändelsen men först när en infektion i munnen tillstötte fyra dygn senare skickades den boende in till sjukhus. Personen fick tillbringa tio dagar i slutenvård efter höftoperation och behandling med antibiotika. En månad senare avlider personen i sitt boende.

Skellefteå kommun har utrett händelsen och planerat åtgärder för att minska risken för att liknande situationer ska hända igen. Detta har bland annat lett till rutiner för akut omhändertagande vid fallskada, och att säkerställa följsamhet till befintliga besluts- och kommunikationsstöd.


För ytterligare frågor, kontakta:
Louise Lundholm
MAS – Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Skellefteå Kommun
073-0604133

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden