Följ Skellefteå kommun

​Orsak till matförgiftningen på Baldergymnasiet: lektin

Pressmeddelande   •   Sep 26, 2019 13:18 CEST

Ett flertal personer blev illamående efter att ha ätit i skolrestaurangen på Baldergymnasiet den 5 september. Provsvaren visar att bönorna i köttfärsgrytan som serverades innehöll lektin. Lektiner är en grupp proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. De förhöjda lektinhalterna orsakades av att bönorna inte var tillräckligt tillagade då de serverades. Symptom, inkubations- och sjukdomstid hos de drabbade stämmer väl överens med symptomen på lektinförgiftning.

-Det är positivt att vi har fått ett tydligt svar, vilket är ovanligt vid matförgiftning generellt. Det är även, vad vi vet, första gången som förhöjda halter av lektin har påvisats som orsak till matförgiftning specifikt i Sverige, säger Sandra Wallström, livsmedelsinspektör vid Skellefteå kommun.

Livsmedelskontrollen på Skellefteå kommun har, sedan utbrottet, fört dialog med många av de drabbade, måltidsenheten och Livsmedelsverket. Måltidsenheten har vidtagit åtgärder för att det inträffade inte ska upprepas. Uppföljande kontroller kommer att göras för att säkerställa att hanteringen av bönor och liknande livsmedel är säker framöver.

Totalt har ca 280 personer hört av sig efter att kommunen uppmanat alla med känningar att göra det för att kunna kartlägga händelsen.

Fakta lektin:
Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar.

Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokade, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem.

Lektiner förstörs och blir ofarliga vid tillräcklig blötläggning och efterföljande kokning.

För mer information om lektiner, besök Livsmedelsverket webbsida: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/lektiner/


Mer information

Om du har frågor om utbrottet eller provtagningen är du välkommen att kontakta:

Sandra Wallström, livsmedelsinspektör, Skellefteå kommun 
Telefon:  070-628 61 34

Elisabeth Berggren, verksamhetschef för Miljö, hälsoskydd och livsmedel, Skellefteå kommun
Telefon:  072-229 06 93

Om du har frågor om restaurangen eller hantering av maten är du välkommen att kontakta:

Peter Lundmark, måltidschef, Skellefteå kommun
Telefon: 070-627 98 81

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.