Följ Skellefteå kommun

Kulturnämnden stöttar konstnärer under Coronapandemin

Pressmeddelande   •   Maj 13, 2020 17:12 CEST

Under onsdagens sammanträde beslutade kulturnämnden att inrätta ett tillfälligt produktions- och utvecklingsstöd på 500 000 kronor för att stötta konstnärer i Skellefteå kommun som påverkas av den pågående Coronapandemin.

– Kultursektorn drabbas hårt genom alla inställda och uppskjutna evenemang och uppdrag som därför försvinner. För kulturnämnden är det viktigt att Skellefteå även efter pandemin har fria konstnärer verksamma i kommunen. Därför inrättar vi nu detta tillfälliga stöd, säger Daniel Sjögren, kulturnämndens ordförande.

Den pågående Coronapandemin har förändrat kulturlivets förutsättningar. Konstnärer är ofta frilansande egna företagare och beroende av tillfälliga och löpande uppdrag. Redan innan Coronapandemin upplevde många en osäker ekonomisk situation och de står därför inför extra stora utmaningar nu.

Det extra produktions- och utvecklingsstödet ska gå till lokalt anknutna yrkesverksamma konstnärer inom alla konstens former.

– En enig nämnd ville att vi skulle göra detta för de fria konstnärerna. Därför har vi fört över pengar som skulle gått till arvoden och resor för oss politiker för att istället skapa detta stöd, säger Daniel Sjögren, kulturnämndens ordförande.

Det blir kultur- och biblioteksavdelningens konstnärliga råd som administrerar stödet, som utgår från samma kriterier som kulturnämndens övriga bidrag. Maxbeloppet per sökande är 25 000 kronor.

För mer information kontakta:

Daniel Sjögren, kulturnämndens ordförande, 076-134 25 75

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.