Följ Skellefteå kommun

Kommunen kontrollerar farliga ämnen i varor

Pressmeddelande   •   Mar 14, 2019 09:09 CET

Konsumenter har rätt att få information om vissa farliga ämnen finns i varor i handeln. Samhällsbyggnad miljö på Skellefteå kommun kommer under våren att kontrollera om reglerna följs. Tillsynen är en del av ett nationellt projekt som Kemikalieinspektionen samordnar.

– Vårens inspektion är ett viktigt led i att skapa ett kemikaliesmartare Skellefteå. Vi vill att både handlare och konsumenter förstår hur viktigt det är med en giftfri vardag, säger Inger Nygren, miljöinspektör.

Miljöinspektörer från kommuner i hela landet kommer att kontrollera innehållet av farliga ämnen i varor samt informationen om dem i sina lokala butiker. Skellefteå kommun deltar i detta nationella tillsynsprojekt tillsammans med ungefär 70 andra kommuner.

Under inspektionerna kommer kommunen att kontrollera följande:

  • Att biocidbehandlade varor innehåller biocidämnen som får användas exempelvis sportkläder som innehåller antibakteriella ämnen för att motverka lukt.
  • Att märkning på biocidbehandlade varor är korrekt.
  • Att företag följer reglerna om information om ämnen på kandidatförteckningen.
  • Kemiskt innehåll i ett antal varor.

De butiker som ska inspekteras kommer att kontaktas av Skellefteå kommun för bokning av tillsynsbesök.

Fakta om biocidbehandlade varorVaror kan innehålla eller behandlas med ämnen som ska ta död på eller oskadliggöra oönskade organismer. Det kan till exempel vara sportkläder som innehåller antibakteriella ämnen för att motverka dålig lukt eller kylskåp med antibakteriell beläggning invändigt. Sådana varor kallas för biocidbehandlade varor och det finns särskilda krav i EU-lagstiftningen för dessa. De får endast innehålla vissa biocidämnen, och om de marknadsförs med ett påstående om biocideffekt måste de även märkas på ett särskilt sätt. Märkning måste också ske om detta krävs enligt ämnesgodkännandet för det verksamma ämnet som varan har behandlats med.

Företag som säljer biocidbehandlade varor är skyldiga att kontrollera att märkningen är rätt och att det tillsatta biocidämnet får användas i den typen av vara. Företag som levererar varor som innehåller ämnen på EU:s lista över farliga ämnen måste informera mottagarna.

För mer information, kontakta gärna

Anna Bodén, miljöinspektör, anna.boden@skelleftea.se 0910-73 76 85

Inger Nygren, miljöinspektör, inger.nygren@skelleftea.se  0910- 73 76 80

Agneta Gustafsson, miljöinspektör, agneta.gustafsson@skelleftea.se 0910- 73 72 67

Mona Stenberg, kommunikatör, mona.stenberg@skelleftea.se 070-533 86 24

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.