Följ Skellefteå kommun

​Kommundoktorand bidrar till värdefull utveckling i Skellefteå

Pressmeddelande   •   Maj 20, 2020 08:53 CEST

Zahra Khais Shahid är ny kommundoktorand i Skellefteå. Här med Mattias Rönngren, avdelningschef på Skellefteå kommun.

Genom ett nytt samarbete mellan Skellefteå kommun och Luleå tekniska universitet (LTU) tas ett stort och viktigt steg iden digitala utvecklingen inom kommunal service. Samarbetet innebär en unik möjlighet för kommunen att bygga värdefull kompetens och för universitetet att få ökade insikter kring kommunala utmaningar. Det här innebär också en utökning av forskningen på Campus Skellefteå och en gemensam satsning för att ligga i framkant i den tekniska utvecklingen.

Samverkansavtalet mellan Skellefteå Kommun och LTU syftar till att utveckla forskning och högre utbildning på Campus Skellefteå. Detta är ett viktigt samarbete då det dels innebär att vi utökar forskningen på Campus Skellefteå och dels

Zahra Khais Shahid, den nya kommundoktoranden, jobbar som verksamhetsutvecklare inom IT och verksamhetsutveckling inom Skellefteå kommun. Zahra kommer att dela sin tid mellan det iVO-projekt (IoT – Internet och Things - inom vård och omsorg) där hon är verksam idag och att studera på LTU.

iVO-projektet är ett utvecklingsprojekt där man testar att använda sensorer för att mäta olika händelser i ett hem med syftet att öka tryggheten i bostaden. Det kan vara data från rörelsesensorer, avkänning om fönster och dörrar öppnas eller stängs, elmätare med mera. Informationen används för att avgöra om att allt står rätt i hemmet. Om något avviker ska anhöriga och/eller kommunal vård och omsorg få ett meddelande för att kunna ta kontakt.

- Jag brinner för det här projektet och möjligheten att vara med och öka tryggheten för våra äldre samtidigt som den kommunala verksamheten utvecklas. Jag ser också stora möjligheter att utvecklingen som sker i Skellefteå kommer att gynna fler kommuner i framtiden. Det är både spännande och utmanande, säger Zahra Khais Shahid.

Skellefteå kommun står inför samma utmaning som resten av Sverige, det vill säga att befolkningen består av allt fler äldre, och andelen människor i arbetsför ålder minskar. iVO-projektet är ett bra exempel på hur vi genom nya innovationer och arbetssätt kan fortsätta erbjuda samma eller högre kvalitet och trygghet för våra invånare.

- Med en kommundoktorand får vi en unik möjlighet att bygga kompetensinom artificiell intelligens och maskinlärande system. Dels för Zahra förstås men även för hela arbetsgruppen. Den här tekniken har stor potential inom flera verksamhetsområden och upplägget kommer att göra det möjligt att utforska flera vägar till en både bättre och effektivare kommunal service, säger Mathias Rönngren, avdelningschef, Skellefteå kommun.

Christer Åhlund är professor och ämnesföreträdare för forskningsämnet Distribuerade datorsystem på LTU i Skellefteå. Han säger:

- Skellefteå kommun och forskargruppen i Distribuerade datorsystem vid LTU i Skellefteå har under mer än 10 år deltagit i gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt där samarbetet skett projektbundet. Det vi nu gör med en kommundoktorand är att vi etablerar ett mer långsiktigt strategiskt samarbete som skapar nya förutsättningar för framtida gemensamma mål inom både forskning, utbildning och regional utveckling.

För mer information kontakta:

Mathias Rönngren, avdelningschef, Skellefteå kommun.
Telefon 073-8305081
Zahra Khais Shahid, verksamhetsutvecklare, Skellefteå kommun.
Telefon 072-2004143
Christer Åhlund, professor och ämnesföreträdare för forskningsämnet Distribuerade datorsystem på Luleå tekniska universitet i Skellefteå. 

Telefon 070-543 37 22.

Fakta kommundoktorand
En kommundoktorand är en person som går en doktorandutbildning med fokus på kommunala frågor i det här fallet hur vi med hjälp av IoT (internet ofthings), artificiell intelligens och maskinlärande system kan förbättra kommunens service till kommuninvånarna samtidigt som vi kan effektivisera våra verksamheter. Kommundoktoranden som har en viktig roll för framtida kommunal utveckling är anställd hos kommunen på 50 procent och forskar på LTU på 50 procent.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.