Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kammarrätten ger Skellefteå kommun rätt om hotellinvesteringen

Kammarrätten ändrade förvaltningsrättens dom och gick på kommunens överklagandeskäl när det gäller kommunens beslut om hotellinvesteringen i kulturhuset. Kammarrätten anser att kommunfullmäktiges beslut är i enlighet med kommunallagen och att kommunen inte ägnat sig åt spekulativ verksamhet.

- ­Det är givetvis ett väldigt glädjande beslut. Även om vi anser att vi haft ordentligt på fötterna i frågan så är det naturligtvis värdefullt att kammarrätten slår fast att beslutet är i enlighet med kommunallagen, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun.

I mars 2018 beslutade kommunfullmäktige att det kommunala bolaget Skellefteå Industrihus skulle investera i hotelldelen i kulturhuset. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Luleå som upphävde kommunfullmäktiges beslut. Skellefteå valde då att överklaga beslutet till kammarrätten som nu alltså ger Skellefteå kommun rätt.

Kammarrätten har tagit fasta på att kulturhusprojektet handlar om att uppföra en specifik byggnad, alltså hotellet, som skall samverka med kulturhuset, och att närheten mellan byggnaderna ska möjliggöra en viss typ av verksamhet. Kammarrätten menar vidare att hotellkapaciteten inte är relevant i förhållande till det som kommunen vill åstadkomma med kulturhusprojektet. Det har inte funnits något allvarligt menat initiativ från näringslivet att investera i det specifika projektet. Sambandet mellan kulturhuset och hotelldelen, de förväntningar som besökande gäster har vid deltagande vid större evenemang samt bristen på enskilda initiativ gör att kommunens beslut att godkänna investeringen är laglig, menar kammarrätten.

- Att kammarrätten inte heller anser att vi ägnat oss åt spekulativ verksamhet känns också väldigt betryggande. Vi förstod tidigt att en hotelldel i anslutning till kulturhuset skulle vara viktigt och att vi var tvungna att agera eftersom det inte fanns några allvarligt menade initiativ från näringslivet, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

För mer information, kontakta:

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör
Telefon: 0706-08 89 69

Lorents Burman (S), kommunalråd
Telefon: 0725-66 86 88

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden