Följ Skellefteå kommun

Invigning av Morö backe skola – Skellefteå kommuns mest hållbara skola

Pressmeddelande   •   Okt 02, 2018 11:31 CEST

Invigning av Morö backe skola – Skellefteå kommuns mest hållbara skola med mycket trämaterial.

Tisdagen den 2 oktober var det äntligen dags att inviga skolan på Morö backe. Invigningen inledde skoldagen och tillsammans med skolans elever fick den en festlig inramning med ballonger, musik, tal och morotskaka.

  Resten av skoldagen fick också guldkant med lite extra god lunch och en spännande mjölkhävartävling där elever tävlade om eftertraktade biobiljetter.

Skellefteå växer och det gör också antal elever. Morö backe skola är nu utbyggd för att klara både dagens och morgondagens behov.

Aktuell forskning som stöd
Digitala verktyg och varierade lärmiljöer är en självklar del i undervisningen. Eleverna tillhör en klass och en årskurs och kan delas in i olika grupperingar utifrån de behov som finns och för att skapa en likvärdig undervisning.

-Det är otroligt roligt att vara igång på skolan efter snart två år av förberedelser. Med stöd av aktuell forskning har vi skapat en skola i tiden och eleverna är fantastiska i sin vilja att jobba på nya sätt, säger Malin Forsmark, rektor, Morö backe skola.

Ett exempel är mer rörelse som dagliga inslag av pulspass. Ett annat exempel är dagliga samlingar, en lugn inledning på skoldagen där frågor från eleverna om vad som ska hända under dagen samlas upp och besvaras.

-Vi både hoppas och tror att vårt arbetssätt ska bidra till bra mående och lärande för eleverna, fortsätter Malin Forsmark.

Hållbart byggande
Skolan, från förskoleklass till årskurs 9, består av en nyrenoverad del för åk F-6 och en helt nybyggd högstadieskola i trä. Hela skolan stod klar inför skolstarten i augusti och bygget har hållit alla planer, både tidsmässiga och ekonomiska.

-Om- och utbyggnaden av Morö backe skola är en bra och hållbar investering inför framtiden. Här finns förutsättningar för barn och elever att kunna utvecklas på bästa sätt under sin tid i grundskolan. Det är verkligen roligt att vara här och se hur eleverna trivs och är stolta över sin skola, säger Fredrik Stenberg, för- och grundskolenämndens ordförande.

Fakta om byggnaden
Den nybyggda delen är uppbyggd kring en stor öppen central ljusgård med gradänger i trä och små grupprum som hänger som fågelholkar utmed väggarna. Idrottshall, öppet kök med matsalar och rum för slöjd finns på entréplanet och alla teorisalar finns en trappa upp.

Skolan är platsbyggd med limträstomme, träfasad och stora delar KL-trä i bjälklag och väggar. KL-trä, korslimmat trä, är massiva träskivor av hyvlat virke som limmas ihop med vartannat skikt korslagt för att öka formstabiliteten. Resultatet är ett byggelement som är tvärstyvt och tåligt i förhållande till sin låga vikt.

Mer information
Malin Forsmark, rektor, Skellefteå kommun, 072-206 23 30
Fredrik Stenberg, ordförande för- och grundskolenämnden, 070-587 29 87
Mona Stenberg, pressansvarig, Skellefteå kommun, 070- 533 86 24

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.