Följ Skellefteå kommun

Ingemar Nilsson och Hannes Sundell mottog kulturnämndens stipendier

Pressmeddelande   •   Dec 10, 2017 13:00 CET

Tomten - en av konstnären Ingemar Nilssons skapelser

Skellefteå kulturnämnds Kulturstipendium 2017 tilldelas konstnären Ingemar Nilsson. Samma nämnds ungdomsstipendium går i år till musikern Hannes Sundell. Stipendierna delades ut under julmarknaden vid Nordanå idag av kulturnämndens ordförande Emilia Hallin.

– Båda dessa stipendier handlar om att uppmärksamma personer som gjort kulturella insatser av betydelse i Skellefteå kommun. Stipendiaterna ska ha en koppling till kommunens kulturplan, men avgörande är också att deras gärning har betydelse för många och är tillgänglig för alla, säger Emilia Hallin.

Kulturstipendiet
Motiveringen för kulturstipendiet, som alltså går till Ingemar Nilsson, lyder:

"Ingemar Nilsson tilldelas kulturnämndens kulturstipendium 2017 för sitt konstnärskap, där han synliggjort bildkonsten och krukmakeriet i Skellefteå under decennier. Ingemars konstnärskap har gjort avtryck i Skellefteå, såväl i det offentliga rummet som i människors hem. Stort tack, Ingemar, för det Du bidrar med till Skellefteås kulturliv."

–Det är en fin uppmuntran och ett erkännande efter mina 50 år som kulturarbetare. Det är nog många som frågar sig om jag håller på än, och det gör jag ju. Har nog gjort av med ca 15 ton lera genom åren, och med detta ekonomiska bidrag kan jag införskaffa 300 kg till. Rinner hela tiden till nya idéer, har man en gång satt igång snurran så finns det alltid utvecklingsmöjligheter.

Ungdomsstipendiet
Musikern Hannes Sundell tog emot ungdomsstipendiet med följande motivering:

"Hannes Sundell tilldelas kulturnämndens ungdomsstipendium 2017 för sitt engagemang för en bredare musikscen i Skellefteå. Hannes har genom idogt arbete lyft fram hårdrocken som en självklar del i den musikaliska repertoaren, -något som kulturnämnden vill premiera och stötta. Stort tack, Hannes för det Du bidrar med till Skellefteås kulturliv."

–Det är smickrande att Kulturnämnden väljer att se mig som årets ungdomsstipendiat! Som verksam musiker samt arrangör inom hårdrocksscenen värmer det att få erkännande för det arbete som görs för att främja den lokala musikscen som Skellefteå har att erbjuda. Hårdrocken finns här och kommer fortsätta finnas!

Fakta om kulturstipendiet
Kulturnämndens Kulturstipendium utdelas årligen till person, personer, förening eller organisation verksamma i Skellefteå kommun som gjort kulturella insatser av betydelse i Skellefteå kommun.

Fakta om ungdomsstipendiet
Kulturnämndens Ungdomsstipendium utdelas årligen till ungdom, ungdomar, under 26 år, som gjort kulturella insatser av betydelse i Skellefteå kommun. Föreningar och organisationer kan även komma ifråga.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.