Följ Skellefteå kommun

Heltidsarbete ska bli norm inom Skellefteå kommun

Pressmeddelande   •   Dec 20, 2017 13:02 CET

Fredag 8 december tog Skellefteå kommuns personalnämnd beslut om att alla medarbetare som tillsvidareanställs ska anställas på heltid. Genomförandet sker under projektet Heltidsresan, som pågår till och med maj 2021. Att fler arbetar heltid är ett viktigt mål för Skellefteå kommun för att öka jämställdhet, klara framtida kompetensförsörjning och öka medarbetares möjligheter att vara ekonomiskt självständiga.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) driver tillsammans utvecklingsprojektet Heltidsresan. Målet är att heltidsarbete ska bli norm inom välfärden. Skellefteå kommun har tillsammans med Kommunal tagit fram en handlingsplan som i och med personalnämndens beslut får tydlig prioritet.

– Vi har stora kommande rekryteringsbehov inom framför allt skola, vård och omsorg. Att fler arbetar heltid innebär bland annat färre nyrekryteringar, mer resurseffektiv verksamhet och sammantaget en högre kvalitet i verksamheterna, säger Maria Marklund, ordförande i personalnämnden på Skellefteå kommun.

– En stor och viktig utmaning i projektet Heltidsresan är att uppmuntra och stötta medarbetare att gå upp till heltid utan att någon känner sig tvingad. För att nå en hållbar förändring behöver vi arbeta med delaktighet under förändringsprocessen.

Viktig jämställdhetsfråga
Skellefteå kommun har sedan en tid arbetat med en handlingsplan för projektet Heltidsresan, vars förstudie bland annat innehåller analyser kring risker, nyttoeffekter och ekonomi. Under 2018 och 2019 går kommunen vidare med intern information, workshops och pilotprojekt i syfte att främja delaktighet.

Heltidsfrågan har varit prioriterad inom vård och omsorg en längre tid. Redan 2008 togs beslut om rätt till heltid inom Socialförvaltningen.

– Kraven inom stöd, service och omsorg ökar och förändras. För brukaren är det viktigt att i större utsträckning träffa samma kompetenta personal, säger Maria Marklund och fortsätter:

– Heltid är en viktig jämställdhetsfråga. Inom kvinnodominerande verksamheter som vård, omsorg och skola finns de flesta som idag inte jobbar heltid. De ska ha samma möjlighet som andra till en heltidslön och pension därefter.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.