Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Händelse i servicebostad anmäls enligt lex Sarah

Skellefteå kommun har gjort en anmälan enligt lex Sarah sedan en person som bodde i en servicebostad avlidit.

Händelsen inträffade kort tid efter att personen flyttat från en servicebostad i Skellefteå till en annan servicebostad på samma ort. Personen hade insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Efter att ha utrett händelsen har Skellefteå kommun gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad inom socialtjänstens område är skyldig enligt lag att rapportera allvarliga missförhållanden och händelser som bedöms som påtaglig risk för allvarliga missförhållanden i verksamheten.

Syftet med lagen är att är identifiera och komma till rätta med eventuella brister i den egna verksamheten för att förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen. Anmälningsskyldigheten gäller även om missförhållandet redan har åtgärdats och risken tagits bort.

Händelser som leder till en anmälan enligt lex Sarah och lex Maria har ett allmänintresse. Därför skickar Skellefteå kommun ut ett pressmeddelande i samband med anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden