Följ Skellefteå kommun

Händelse i servicebostad anmäls enligt lex Sarah

Pressmeddelande   •   Jul 06, 2018 14:52 CEST

Skellefteå kommun har gjort en anmälan enligt lex Sarah sedan en person som bodde i en servicebostad avlidit.

Händelsen inträffade kort tid efter att personen flyttat från en servicebostad i Skellefteå till en annan servicebostad på samma ort. Personen hade insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Efter att ha utrett händelsen har Skellefteå kommun gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad inom socialtjänstens område är skyldig enligt lag att rapportera allvarliga missförhållanden och händelser som bedöms som påtaglig risk för allvarliga missförhållanden i verksamheten.

Syftet med lagen är att är identifiera och komma till rätta med eventuella brister i den egna verksamheten för att förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen. Anmälningsskyldigheten gäller även om missförhållandet redan har åtgärdats och risken tagits bort.

Händelser som leder till en anmälan enligt lex Sarah och lex Maria har ett allmänintresse. Därför skickar Skellefteå kommun ut ett pressmeddelande i samband med anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.