Följ Skellefteå kommun

Förslag till förändrad taxa för vatten och avlopp

Pressmeddelande   •   Okt 21, 2019 15:05 CEST

Skellefteå kommuns samhällsbyggnadsnämnd föreslår en höjning av taxan för vatten och avlopp. Höjningen blir ungefär 50 kr i månaden per hushåll, och gäller från 1 januari 2020.

– Tidigare har avgiften legat på en jämförelsevis låg nivå. Skellefteås va-verksamhet har stora utmaningar, vi behöver göra – och gör – stora satsningar. Dessa åtgärder gör att va-taxan behöver justeras, säger Sara Keisu (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Att samhällsbyggnadsnämnden nu föreslår en höjning hänger ihop med de investeringar i va-verksamheten som är tätt förknippade med Skellefteås pågående tillväxt. Bland annat har 600 miljoner kronor investerats i en helt ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen. Den satsningen är helt nödvändig för det växande Skellefteå.

Men även den befintliga infrastrukturen är i starkt behov av underhåll.

– Behovet av förbättringar och investeringar är stort. Det gäller alla kommunala va-anläggningar, såväl vattenverk, avloppsreningsverk som va-ledningsnätet, säger Stefan Johansson, avdelningschef för Vatten och avfall.

Taxehöjningen för en normalvilla blir cirka 616 kronor per år, eller ungefär 51 kronor per månad. För en lägenhet i flerbostadshus blir höjningen cirka 50 kronor i månaden.

Ytterst är det kommunfullmäktige som tar beslutet om den nya va-taxan.


Kontaktpersoner

Sara Keisu, (S) ordförande samhällsbyggnadsnämnden, 0730-76 41 57
Stefan Johansson, avdelningschef Vatten och avfall, 070-224 15 84

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.