Följ Skellefteå kommun

Företag ger Skellefteå kommun bra betyg

Pressmeddelande   •   Apr 22, 2020 09:16 CEST

Skellefteå kommun får överlag goda betyg av företag när det handlar om hantering av myndighetsärenden. Det visar Sveriges kommuner och regioners mätning Insikt, där 188 svenska kommuneroch 17 gemensamma förvaltningar/förbund deltar. Det sammanfattande indexvärdet för samtliga områden nådde värdet 72 för mätningen 2019, vilket ska tolkas som ett högt betyg.

–Vi ser en positiv utveckling som svarar mot satsningar vi genomfört. På fem år har vi klättrat från ett knappt godkänt resultat till ett högt resultat när det handlar om det sammanfattande värdet, säger Skellefteå kommuns näringslivschef Bengt Ivansson, och fortsätter:

– Nu gäller det att fortsätta framåt. Hela Skellefteå utvecklas i en fantastisk takt och vi behöver fortsätta vässa oss och bli ännu bättre på att möta behoven hos både våra befintliga företag och de som vill hit.

De myndighetsområden som mätningen innefattar är Brandtillsyn, Bygglov, Markupplåtelser, Miljö/Hälsoskydd, Livsmedel och Serveringstillstånd. Inom dessa nådde kommunen över gränsen för höga betyg inom alla områden utom bygglov, där betyget var godkänt. Inom områdena brandtillsyn och markupplåtelse fick Skellefteå mycket höga betyg och tillhör där landets tio bästa kommuner.

– Företagens signal när man tittar på frågeområdena är generellt att vi presterar bra när det handlar om bemötande, kompetens och rättssäkerhet. Däremot vill företagen att vi blir bättre när det handlar om information, tillgänglighet och effektivitet. Just de två sistnämnda områdena är särskilt tydliga när det handlar om bygglov, säger Ivansson.

Sedan mätningen genomfördes har Skellefteå kommun infört e-tjänst för bygglov och även utvecklat informationen på webbplatsen.

SKR:s mätning Insikt riktar sig till företag som har minst ett avslutat myndighetsärende under året. Skellefteå kommun har deltagit i mätningen sedan 2012.

– Det är en viktig mätning eftersom vi får direkt feedback från dem som varit i kontakt med oss. Frågorna är också fokuserade på det som ligger inom vår egen kontroll. Det gör det enkelt att identifiera områden att fokusera på i vårt förbättringsarbete. Vi kan också se att våra satsningar på utveckla bemötande och service till företagen gett goda resultat, säger Ivansson.


Sammanfattande indexvärden för vardera område med resultat för 2018 inom parentes: Brandtillsyn 87 (77), Bygglov 65 (70), Markupplåtelser 81 (-), Miljö/Hälsoskydd 72 (69), Livsmedel 76 (78), Servering 79 (79).

Om mätningen. Insikt är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning. Den leds av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). I första hand mäts servicen för gruppen företagare, men kommunerna har även möjlighet att mäta nöjdheten hos privatpersoner, ideella föreningar och offentliga organisationer. 2019 deltog 188 kommuner i mätningen.


För mer information
Bengt Ivansson, näringslivschef Skellefteå kommun, 070-557 11 22

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.