Följ Skellefteå kommun

​Förändringar i tidtabellen för regiontrafiken för hösten 2020

Pressmeddelande   •   Apr 08, 2020 10:19 CEST

Kommunstyrelsen har fattat beslut om ännu ett antal förändringar i tidtabellen för kollektivtrafiken. Förändringarna innebär främst att bussarna får en bättre yttäckning, det vill säga att bussen når fler områden på landsbygden. Dessutom kommer gymnasieeleverna att kunna åka med den allmänna kollektivtrafiken i större utsträckning när förändringarna träder i kraft i höst.

- Det här är ytterligare ett steg i vårt arbete med att förfina grundstrukturen i kollektivtrafiksystemet. I januari genomförde vi ett antal förändringar som fallit väl ut. Nu tar vi nästa steg för att förbättra tillgängligheten på landsbygden. Kollektivtrafiken är viktig för Skellefteås utveckling och därför jobbar vi kontinuerligt med att utveckla och justera de delar som behövs, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

I enlighet med kommunstyrelsens beslut i december 2019 har kollektivtrafiken utvärderats och utretts ytterligare vilket ligger till grund för de förändringar som ska införas i samband med den nya tidtabell som börjar gälla i augusti 2020.

Målsättningen med förändringarna är att skapa högre tillgänglighet till kollektivtrafiken. Förändringarna innebär främst att bussarna får en bättre yttäckning, dvs att bussen når fler områden på landsbygden.

I samband med den nya tidtabellen kommer gymnasieeleverna i större utsträckning att kunna åka med den ordinarie kollektivtrafiken. Dessutom kommer den planerade förbättringen av turutbudet i stadstrafiken att genomföras eftersom resurser som idag läggs på gymnasietrafiken kan omfördelas.

Kommunstyrelsen beslutade också i vanlig ordning om att införa sommartidtabeller från juni till augusti. Tidtabeller med fortsatt fokus på arbetspendlarna. Dessa kan däremot komma att tidigareläggas utifrån hur situationen utvecklar sig med Coronaviruset.


Fakta

Ett av målen för Skellefteå 2030 är att fördubbla antalet kollektivtrafikresor vilket förutsätter en attraktiv och tillgänglig kollektivtrafik. Det uppnås genom ett stort turutbud till de starka stråken, busslinjer som alltid följer samma färdväg, enkla tidtabeller och snabba bytesmöjligheter i centrala Skellefteå. Bussresorna ska också ha tydliga kopplingar till övriga transportslag och bli till bättre val utifrån tid, möjligheter till spontant resande och digitala tjänster.

204 Ny linje Skellefteå-BolidenBoliden-Varuträsk-Skellefteå busstation-Anderstorpleden. Tiderna är anpassade efter gymnasiets nya ramtider samt att tidtabellen kompletterats med en tur mitt på dagen mellan Boliden och Skellefteå busstation.

210 Byske-Skellefteå
Bussen går genom Kåge alla dagar och tider.

211 Renholmen-Åbyn-Byske
Tiderna är justerade efter gymnasiets nya ramtider.

212 Fällfors-Kusmark-SkellefteåEn extra tur till och från Sandfors har lagts till mitt på dagen.

217 Kåge-Drängsmark-ÖstanbäckTidtabellen blir uppdelad i två riktningar istället för förra årets samlingstabell. Sträckningen Östanbäck-Ostvik kopplas till linje 210 Byske-Skellefteå vid E4.
Drängsmark kopplas direkt till Kågebussen, som tidigare.

219 Ny linje Ragvaldsträsk-SkellefteåDen tidigare gymnasiebussen görs om till linjetrafik för samtliga passagerare. Bussen går mellan Falmark-Gamla Falmark-Hjoggböle-Ragvaldsträsk-Gummark-Gummarksnoret-Gärdsmark-Kroksjön-Skellefteå. Från Hjoggböle kopplas linjen mot Burträskbussen på morgonen.

225 Burträsk-Skråmträsk-Skellefteå
På grund av Trafikverkets bristande underhåll av vinterväglaget har några turer flyttats över till linje 226.

226 Burträsk-Hjoggböle-SkellefteåVisst ökat utbud, enligt ovan.

229 Bygdsiljum-Burträsk
Tiderna är justerade efter gymnasiets nya ramtider.

260 Bastuträsk-Skellefteå
Tiderna är justerade efter gymnasiets nya ramtider.

För tidtabeller se tabussen.nu/tidtabeller och välj kommande tidtabeller.
Kommer inom kort.

För mer information:

Lorents Burman, kommunalråd (S)
Telefon: 0910-73 50 01

För mer information om tidtabellerna och övriga förändringar:
Robert Nyman, verksamhetschef Skellefteå kommun
Telefon: 0910-73 78 40

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.