Följ Skellefteå kommun

Flera utmärkelser för Skellefteå kommuns förvandling av Stadsparken och Älvbrinken

Pressmeddelande   •   Sep 28, 2018 10:10 CEST

Vy från stadshuset i Skellefteå in mot stadsparken, och i bakgrunden anar man den anrika fontänen Johanna i parken.

Båda utmärkelserna uppmärksammar goda stadsbyggnadsprojekt och insatser utöver det vanliga bland stadsbyggare runt om i Sverige.

Det är oerhört glädjande och hedrande att vår fina stadspark och nu även Älvbrinken uppmärksammas nationellt. Jag är också väldigt glad att Zandra Nordin uppmärksammas personligen för sitt engagerade, uthålliga och drivna arbete med dessa två projekt. Men det är engagerade ledare och en hängiven personal som tillsammans förverkligat våra goda stadsbyggnadsprojekt och allaska känna sig delaktiga i att vi fått dessa priser. Jag känner mig priviligierad och stolt över att ha så engagerade och kompetenta medarbetare, säger Anders Mellberg, chef för Gator och parker på Samhällsbyggnad.

Motiveringarna

Zandra Nordin, f.d. stadsträdgårdsmästare i Skellefteå kommun, tilldelades Årets stadsbyggare 2018 med följande motivering:

”I Skellefteå har en ny stadspark byggts som öppnar upp centrala staden mot älven och som innebär att hela älvbrinken utvecklas till ett rekreativt stadsrum med en blandning av café- och restaurangliv, kulturaktiviteter, lek, sport och rekreation. Zandra Nordin har i sin roll som stadsträdgårdsmästare inspirerat och möjliggjort denna utveckling.

För Zandra Nordins insats och engagemang för att skapa ett attraktivare Skellefteå har styrelsen för Föreningen Sveriges Stadsbyggare därför utsett henne till Årets stadsbyggare 2018.”

Skellefteå kommun, Samhällsbyggnad, tilldelas Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästares kommunpris 2018 med följande motivering:

”… för den nyskapande och moderna Stadsparken och Älvbrinken i centrala Skellefteå. Skellefteås centrumparker knyter samman staden med älven. Från dessa har man utblick till andra sidan av Skellefteälven. Stadsparken i kombination med Älvbrinken ger direkt närhet till vattnet med sina promenadstråk och gradänger. Skellefteås centrumparker har genom detta projekt blivit en naturlig mötesplats för stadens invånare i alla åldrar året runt.

Ulf Nordfjell landskapsarkitekt vid Ramböll har tillsammans med förre Stadsträdgårdsmästaren Zandra Nordin och medarbetare vid Skellefteå kommun utvecklat och gestaltat Älvbrinken och Stadsparken till att bli stadens nya vardagsrum. Projekten har genomförts med en hög ambition och en utpräglad känsla för detaljer. Platsens naturliga höjdskillnader har utnyttjas för att skapa terrasserad läktare och multifunktionella mötesplatser. God tillgänglighet, attraktivitet och användning året runt har varit ledord och tillgänglighetstanken genomsyrar hela anläggningen.”

Kontakt

Anders Mellberg, avdelningschef Gator och parker, Samhällsbyggnad:anders.mellberg@skelleftea.se; 0910-73 78 32

Mona Stenberg, kommunikatör, Skellefteå kommun, 070-533 86 24

Mer information

www.sverigesstadsbyggare.se

www.stadstradgardsmastare.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.