Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fabriken blir Östra navet

Vilken fabrik pratar vi om? Lokalen med namnet Fabriken på Hedensbyn som samlar flera av kommunens tekniska verksamheter byter namn. Namnbytet görs på grund av att det så ofta uppstår frågetecken kring vilken fabrik det egentligen pratas om.

Skellefteå kommun har haft som tradition att döpa sina lokaler efter namnet på kvarteret och så är det även i detta fall, kvarteret Fabriken är hemvist för lokalen som samlar många av samhällsbyggnads verksamheter. I närområdet förbereds för fullt inför bygget av Northvolt 1 som i folkmun kallas batterifabriken vilket har skapat förvirring om vilken fabrik som avses när namnet nämns. Det har gjort att kommunen nu frångår tidigare principer för namnsättning och istället väljer att döpa lokalen till något som säger mer om vad som sker på insidan än det som syns på utsidan.

Östra Navet blir lokalens nya namn.
I lokalerna finns idag den största delen av kommunens tekniska verksamheter inom vatten och avfall, gator och parker samt transport, verkstad och centralförråd och snart flyttar också Skelleftebuss in. Lokalen fungerar därigenom som ett nav för många av de samhällsbyggande och transporttunga verksamheterna.

Hänvisningen till väderstreck kan uppfattas som att fler liknande samlingsplatser för olika verksamheter är på gång. Så är det inte. Men det stänger heller inte dörren för att fler kommunala nav, inom andra verksamhetsområden, skulle kunna bli aktuella i framtiden.

Fakta om Skellefteås utveckling
Skellefteå expanderar och utvecklas. Inflyttning skapar behov av bostäder och en ökande efterfrågan på handel, restauranger och service. Som en följd av detta byggs det mer i Skellefteå nu än det gjorts på 20 år. Starka lokalt ägda företag tillsammans med kommunala bolag gör stora satsningar. Trycket från investerare är högt.

Samordningen av kommunkoncernens tekniska verksamheter på Hedensbyn har skapat förutsättningar för nya skolor, bostäder och mer plats för näringslivet på attraktiva tomter i Skellefteå.

Följ utvecklingen av Skellefteå på vaxer.skelleftea.se

Kontaktpersoner

Hans Andersson, förvaltningschef Samhällsbyggnad, 0910-73 78 11
Åsa Andersson, vd Industrihus AB, 0910-73 65 01

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden