Följ Skellefteå kommun

Energibesparing med dynamiska glas till Baldergymnasiet i Skellefteå

Pressmeddelande   •   Jun 20, 2017 08:35 CEST

Baldergymnasiets entré

Skellefteå kommun är tidigt ute med satsning inom ny teknik för hållbar byggnation med bättre energibesparing och inomhuskomfort. Efter ett projekt som påbörjades 2016 har nu ChromoGenics driftsatt sina dynamiska glas vid Baldergymnasiet i Skellefteå.

– Vi vill erbjuda elever och lärare moderna och attraktiva lokaler att vistas i. ChromoGenics dynamiska glas ConverLight™ valdes för att säkra energibesparing, och för att förebygga eventuella investeringar i kylanläggning för fastigheten. De dynamiska glasen bidrar till förhöjd inomhuskomfort och därmed kan effektiviteten och arbetsmiljön för elever och lärare förbättras. Under vinterhalvåret kan glasen konfigureras så att dagsljus och värmeinstrålning från solen möjliggörs. Enligt beräkningar kommer vi att minska våra underhållskostnader jämfört med de exteriöra solskydd vi tidigare använde oss av, säger Robin Söderlund, Fastighetsförvaltare, Skellefteå Kommun.

Under 2016 skrev Skellefteå kommun avtal med ChromoGenics om att leverera ConverLight™ dynamiska glas till Baldergymnasiet i Skellefteå. Projektet innefattade både ett ombyggnadsprojekt och ett utbyggnadsprojekt. De dynamiska glasen förser byggnader med effektivt reglerbart solskydd, vilket bidrar till förbättrad energieffektivitet och inomhuskomfort samt ger goda förutsättningar för miljöcertifiering av fastigheter.

– Vi är stolta över att få vara en del av detta projekt med fokus på miljö och hållbarhet, inleder Thomas Almesjö, VD på ChromoGenics.

– Vår produkt ConverLight™ kontrollerar värme- och ljusinsläpp medan dagsljus och full utsikt till omvärlden bibehålls. Detta resulterar i energibesparingar och höjer komfort och välbefinnande hos människor som vistas i byggnaden. Dessutom bidrar ConverLight™ till lägre underhållskostnader samt miljöcertifiering av byggnader, vilket är högt på agendan idag för att uppnå de europeiska miljömålen om att reducera koldioxidutsläpp med 20 procent till år 2020. Det är inspirerande att Skellefteå kommun är med i ett tidigt stadie med en tydlig agenda för en mer hållbar framtid” sammanfattar Thomas Almesjö, sammanfattar Thomas Almesjö.

– Vi satsar på en hållbar framtid där strategiska teknikval såsom dynamiska fönster möjliggör betydelsefulla framsteg. Detta är en del av ett större EU projekt, RESSEPE, inom energieffektivitet som pågår inom vår kommun,” avslutar Gustaf Ulander, Internationella enheten, Skellefteå Kommun.

Om projektet RESSEEPE
Projektet är finansierat av EUs sjunde ramprogram, inom området energieffektiva byggnader. Syftet är att visa på nya sätt att göra befintliga offentliga byggnader mer energieffektiva, både genom planering av insatserna och genom att använda ny teknik. På Baldergymnasiet används nya isoleringstekniker, dynamiska glas och energisnål LED-belysning. I det internationella projektet RESSEEPE har 25 partners i 10 olika länder samarbetat, och insatser genomförs på tre platser i Europa – Skellefteå, Coventry och Barcelona.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.