Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

B​yskeskolan minskade matsvinnet -och det håller i sig

Varje år slängs minst en miljon ton matavfall i Sverige. För att börja kasta mindre mat anordnade Byskeskolan förra vintern en matsvinnstävling – ett initiativ som ett år senare fortfarande gör skillnad. 

- Jag märkte hur eleverna började påminna varandra om att ta mindre portioner, känna efter och sedan hämta mer ifall de fortfarande var hungriga, berättar Stina Dahlgren, kock på Byskeskolan.

Eleverna i Byskeskolans matråd ville göra något för att minska mängden mat som kastas i onödan och föreslog en tävling. Högstadiet tävlade mot de yngre klasserna i låg- och mellanstadiet. Varje dag vägdes tunnorna med matsvinn för att se vilket lag som kastat minst. Under en dag kunde skolans 350 elever kasta så lite som 4 kilo, alltså ungefär 11,5 gram per elev.

- Förr behövdes två kärl för matrester, men under tävlingen minskade det så att vi klarade oss med ett kärl, säger Stina Dahlgren.

Den positiva trenden håller i sig även ett år efter tävlingens slut.

- Än idag klarar vi oss med ett kärl för mat som slängs från tallriken, konstaterar Stina Dahlgren.

När tävlingen var slut kunde de yngre klasserna koras som vinnare. Vinsten var att få bestämma matsedel under en vecka utifrån olika alternativ.

Under tävlingen jobbade elever och lärare samtidigt i klasserna med frågan om hur vi kan minska matsvinnet och engagemanget har inte tagit slut bara för att tävlingen gjort det.

- Det fortsätter att komma andra förslag på hur vi kan göra måltiderna mer hållbara. Det handlar om allt från att köpa närproducerat till att anordna dagar med enbart vegetariska rätter och att satsa på fräschare salladsbufféer som lockar fler att äta mer grönt, berättar läraren Veronica Dahlberg.

Den överblivna maten som inte hamnar på tallriken försöker bespisningspersonalen ta tillvara på. Vissa rester kan användas som mellanmål och annat kan frysas ner och serveras under lovveckor och till middag på ett äldreboende.

För mer information kontakta:
Veronica Dahlberg, lärare Byskeskolan
Veronica.dahlberg@skelleftea.se
Telefon: 070-2297366

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden