Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Anmälan enligt Lex Maria efter utebliven läkemedelsbehandling

En person har blivit utan nödvändiga läkemedel i två och ett halvt dygn. Med anledning av detta har Skellefteå kommun anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria.

Personen i fråga hade behov av hälso- och sjukvård i hemmet i form av hantering av läkemedel. Insatsen planerades och kommunicerades enligt rutin men nådde inte fram till all personal som skulle utföra insatsen.

Eftersom informationsöverföringen brustit blev personen utan bland annat blodförtunnande läkemedel och läkemedel mot diabetes i två och ett halvt dygn.

Att personen var ny för arbetsgruppen, att personens behov bestod endast i läkemedelshantering och att en pärm då inte förvaras i hemmet, stress och att personens läkemedelsskåp inte var placerat synligt har sammantaget bidragit till händelsen. Trötthet finns dokumenterad i journalerna men kan inte direkt kopplas till händelsen.

Åtgärder vidtogs omgående i form av kontakt med läkare och påminnelser om rutin, och att nödvändiga dokument alltid finns tillgänglig i hemmet vid insats.

Skellefteå kommun har utrett händelsen och planerat åtgärder för att minska risken för att liknande situationer ska hända igen. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria.

För ytterligare frågor, kontakta:
Louise Lundholm
MAS – Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Skellefteå kommun
Telefon: 0910 73 50 00

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden