Följ Skellefteå kommun

​Anmälan enligt Lex Maria efter utebliven läkemedelsbehandling

Pressmeddelande   •   Dec 17, 2019 10:39 CET

En person har blivit utan nödvändiga läkemedel i två och ett halvt dygn. Med anledning av detta har Skellefteå kommun anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria.

Personen i fråga hade behov av hälso- och sjukvård i hemmet i form av hantering av läkemedel. Insatsen planerades och kommunicerades enligt rutin men nådde inte fram till all personal som skulle utföra insatsen.

Eftersom informationsöverföringen brustit blev personen utan bland annat blodförtunnande läkemedel och läkemedel mot diabetes i två och ett halvt dygn.

Att personen var ny för arbetsgruppen, att personens behov bestod endast i läkemedelshantering och att en pärm då inte förvaras i hemmet, stress och att personens läkemedelsskåp inte var placerat synligt har sammantaget bidragit till händelsen. Trötthet finns dokumenterad i journalerna men kan inte direkt kopplas till händelsen.

Åtgärder vidtogs omgående i form av kontakt med läkare och påminnelser om rutin, och att nödvändiga dokument alltid finns tillgänglig i hemmet vid insats.

Skellefteå kommun har utrett händelsen och planerat åtgärder för att minska risken för att liknande situationer ska hända igen. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria.

För ytterligare frågor, kontakta:
Louise Lundholm
MAS – Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Skellefteå kommun
Telefon: 0910 73 50 00

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.