Följ Skellefteå kommun

​Alla inriktningar på estetiska programmet hösten 2020

Pressmeddelande   •   Apr 08, 2020 16:02 CEST

För första gången på tre år startar en teaterklass inom det estetiska programmet på Anderstorpsgymnasiet till hösten. Det innebär att programmet återigen blir komplett med fem inriktningar.

-Vi har en fantastisk teaterutbildning i Skellefteå. Eleverna får med sig så många användbara förmågor och färdigheter som gör de konkurrenskraftiga på framtidens arbetsmarknad. Därför är det extra roligt att intresset är så stort att vi kan starta en ny teaterklass i augusti, säger André Ahlard, rektor för det estetiska programmet på Anderstorpsgymnasiet.

Viktigt samarbete med Västerbottensteatern
Det är viktigt att det finns en teaterinrikting i Skellefteå och för Västerbottensteatern är Anderstorpsgymnasiet en värdefull plantskola. Många tidigare teaterelever har under sin gymnasietid gjort praktik på Västerbottensteatern. Där har eleverna fått kliva in som skådespelare i olika produktioner.När eleverna som börjar till hösten går ut kommer alla verksamheter i Sara kulturhuset, med nya scener för teater, dans och musik att vara igång.

-Vi känner ett ansvar att ge eleverna chansen att få vara med i våra produktioner när det finns möjlighet. Det är otroligt kul att se hur de utvecklas under utbildningen. Samarbetet ger teaterlinjen en direkt branschanknytning som vi tror är unik för Sverige och borgar för en konstnärlig utbildning på hög nivå. Jag hoppas och tror att någon av dessa elever i framtiden kommer att stå på våra scener i Sara kulturhus, säger Bobo Lundén konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

Teater och mycket mer
Årets avgångselever tycker att det är positivt att inriktningen startar igen i höst. De trivs med utbildningen och ser många fördelar med det estetiska programmet. Teatern är förstås central i utbildningen men det handlar inte bara om att spela teater.

-Jag har fått bättre självförtroende och självkänsla under utbildningen. Vi lär oss saker som är väldigt användbara i livet oavsett om vi ska fortsätta med skådespeleriet efter gymnasiet eller inte, säger Tilda Eriksson, avgångselev på teater.

Valet till gymnasiet är öppet till den 4 maj och det finns fortfarande några platser kvar.

För mer information kontakta: 
André Ahlard, rektor för det estetiska programmet på Anderstorpsgymnasiet
Skellefteå kommun
Telefon 070-249 40 81

Margareta Hörnqvist, teaterlärare Anderstorpsgymnasiet
Telefon 070-685 64 93

Ylva Schönfeldt, teaterlärare Anderstorpsgymnasiet
Telefon: 070-394 59 91

Tilda Eriksson, avgångselev på teater, Anderstorpsgymnasiet
Telefon: 070-615 51 16

Bobo Lundén konstnärlig ledare på Västerbottensteatern 
Telefon 070-860 69 20

FAKTA
Estetiska programmet erbjuder fem inriktningar; bild och formgivning, dans, estetik och media, musik och teater. Programmet är högskoleförberedande och behörigheten till högskolan kan påverkas genom val av kurser.

På estetiska programmet övas förmågor som kreativitet, initiativtagande, ansvarstagande och samarbete. Förmågor som tillsammans med kunskap inom till exempel kulturvetenskap, historia, språk, teknikutveckling och kommunikation har ett högt värde på arbetsmarknaden.

Estetiska programmet ger breda kunskaper som är till stor nytta vad du än väljer att göra i livet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.