Följ Skellefteå kommun

​600 nya bostäder har gjorts möjliga under 2019

Pressmeddelande   •   Dec 19, 2019 10:14 CET

600 bostäder har möjliggjorts genom de detaljplaner som vunnit laga kraft under 2019.

Bygg- och miljönämnden och planverksamheten arbetar för högtryck med den fysiska planeringen för att möta efterfrågan av att bygga i Skellefteå. Ca 600 nya bostäder har möjliggjorts genom de detaljplaner som vunnit laga kraft under året 2019.

Den detaljplan som möjliggör den största byggsatsningen (300-400 nya bostäder) är Västra Erikslid - först ut av stadens nya stora bostadsområden med flerbostadshus. En markanvisningstävling är utlyst för området till följd av det stora intresset bland byggaktörer från hela Sverige. Dessutom har följande detaljplaner för bostadsändamål vunnit laga kraft under 2019:

  • Anderstorps Gård, ca 170 bostäder
  • Höder 1 och 9, Centrala stan, ca 40 bostäder
  • Vårsådden, Anderstorp, 36 bostäder
  • Östanbäck, Byske, 5 fritidshus
  • Ärlan 7, Älvsbacka, 1 bostad

Dessutom har förhandsbesked getts för ca 25 bostäder för byggande på landsbygderna.

Under bygg- och miljönämndens sammanträde den 18 december behandlades även fyra detaljplaner som kan vinna laga kraft i början av nästa år. Bland dessa återfinns Kapella 15 och del av Kapella 1 norr om Kanalgatan, som möjliggör nya höghus med ca 75 bostäder, samt Nipan 17 m.fl. norr om Bockholmsvägen, som möjliggör två nya flerbostadshus med ca 70 bostäder.

– Det är glädjande att se det stora intresse för Skellefteå som finns bland byggentreprenörer i hela Sverige. Det viktiga nu är att vi fortsätter vara lika snabba och smidiga i detaljplan- samt bygglovsarbetet som vi hittills varit. För nämnden handlar det också om att se till helheten i samhällsbyggandet så vi säkerställer en levande och tillgänglig bebyggd miljö, säger Evelina Fahlesson, bygg- och miljönämndens ordförande.

I början av nästa år antas även den uppdaterade fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen. Den kommer att säkerställa att den utveckling som Skellefteå står inför sker på ett hållbart sätt.

För mer information:

Evelina Fahlesson, bygg- och miljönämndens ordförande,
evelina.a.fahlesson@skelleftea.se, 070-523 09 94

Harriet Wistemar, avdelningschef fysisk planering
Harriet.wistemar@skelleftea.se, 070-254 63 03

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.