Följ Skellefteå kommun

​18 av 76 medarbetare på Kågeskolan testade positivt för Covid-19

Pressmeddelande   •   Apr 29, 2020 11:38 CEST

På tisdagen hade Region Västerbotten fått samtliga svar från smittundersökningen på Kågeskolan i Skellefteå. Resultatet visar att 18 av de totalt 76 provtagna medarbetarna testat positivt för Covid-19. Undersökningen visar att merparten av de som testat positivt arbetar på skolans högstadium.

- Det känns bra att undersökningen genomförts och både vi och medarbetarna på skolan fått en klarare bild av situationen. Vi håller koll på sjukfrånvaron och beräknar att återuppta undervisningen i skolans lokaler den 4 maj, säger Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad.

Med anledning av hög sjukfrånvaro bland medarbetarna beslutades den 21 april att Kågeskolan skulle hållas stängd under två veckor. I samband med stängningen inledde Region Västerbotten en smittundersökning på skolan. Under tisdagen kom resultatet som visade att 18 av de totalt 76 provtagna medarbetarna testat positivt för Covid-19.

- Resultatet av undersökningen vi gjort på Kågeskolan visar framförallt på en smittspridning mellan personal som arbetar i de högre årskurserna. Personal i förskoleklasser, lågstadium och fritids är inte drabbade på samma sätt, berättar Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Kågeskolan beräknas återuppta undervisningen enligt schema måndagen den 4 maj. Men eftersom det råder en allmän smittspridning i såväl Sverige som i Västerbotten och Skellefteå betonar Gunilla Persson vikten av att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska spridningen i allmänhet men också för att förhindra att den återigen blossar upp på Kågeskolan.

- Det är av största vikt att vi hjälps åt för att bromsa smittan. En del i detta är att hålla avstånd till varandra, exempelvis genom att sprida ut arbets- och sittplatser. Sätt gärna upp anslag om att hålla avstånd för att påminna varandra. Det är också viktigt att trycka på att man ska stanna hemma från jobbet vid minsta symtom på luftvägsinfektion, säger Gunilla Persson.

I samband med stängningen av Kågeskolan har det dykt upp frågor kring hur anhöriga till konstaterat smittade ska förhålla sig.

- Om det finns personer i den smittades hushåll som har symptom så ska de också stanna hemma och isolera sig tills de känner sig friska och därefter stanna hemma ytterligare 48 timmar. Friska personer i hushållet kan leva som vanligt, alltså gå till arbete och skola. Men de ska vara extra uppmärksamma på minsta symptom, säger Gunilla Persson.

För mer information:

Anders Bergström, förvaltningschef arbetsmarknad och utbildning
Telefon: 070-245 91 56

Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare Region Västerbotten
Telefon: 090-785 2015

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.