Följ Skellefteå kommun

Fortsatt tekniksatsning inom Skellefteås vård och omsorg

Nyhet   •   Feb 24, 2017 14:55 CET

Forskning visar att hälsofrämjande och förebyggande insatser, även i hög ålder, har positiva effekter på hälsan och livskvaliteten hos äldre.

– Under 2016 har äldreomsorgen arbetat med att rusta inför framtiden genom att arbeta förebyggande och stimulera äldre till att leva livet bäst möjligt, säger Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande.

Ett exempel är konceptet Passion för livet, som är ett sätt att förändra sin livsstil som påverkar hälsa och livskvalitet. Under året inledde äldreomsorgen också ett samarbete med Skellefteåbaserade företaget Hello Future för att skapa diskussionsforum för seniorer om digitaliseringsfrågor.

Satsning på välfärdsteknik
Under 2016 har socialkontoret gjort en satsning på välfärdsteknik som testats och påbörjats ute i verksamheterna.

– Ökad användning av teknik ska främja verksamheternas effektivitet. Tekniken är ett komplement till 'den varma handen' och tillsammans bidrar de till att skapa en långsiktigt hållbar socialtjänst och hälso- och sjukvård, säger Kenneth Fahlesson.

Utvecklingen av teknik och digitala lösningar kan vara ett komplement för att stödja fortsatt oberoende för äldre och möjliggöra ett ökat självständigt liv för människor med funktionsnedsättningar. Digitala lösningar ska också öka möjligheterna till delaktighet för anhöriga och företrädare genom att exempelvis underlätta kommunikationen.

Inom äldreomsorgen är nattillsyn via trygghetskamera ett av många exempel på hur teknik kan bidra till ökad självständighet och valfrihet för äldre för att kunna leva livet bäst möjligt.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.