Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Fortsatt tekniksatsning inom Skellefteås vård och omsorg

Forskning visar att hälsofrämjande och förebyggande insatser, även i hög ålder, har positiva effekter på hälsan och livskvaliteten hos äldre.

– Under 2016 har äldreomsorgen arbetat med att rusta inför framtiden genom att arbeta förebyggande och stimulera äldre till att leva livet bäst möjligt, säger Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande.

Ett exempel är konceptet Passion för livet, som är ett sätt att förändra sin livsstil som påverkar hälsa och livskvalitet. Under året inledde äldreomsorgen också ett samarbete med Skellefteåbaserade företaget Hello Future för att skapa diskussionsforum för seniorer om digitaliseringsfrågor.

Satsning på välfärdsteknik
Under 2016 har socialkontoret gjort en satsning på välfärdsteknik som testats och påbörjats ute i verksamheterna.

– Ökad användning av teknik ska främja verksamheternas effektivitet. Tekniken är ett komplement till 'den varma handen' och tillsammans bidrar de till att skapa en långsiktigt hållbar socialtjänst och hälso- och sjukvård, säger Kenneth Fahlesson.

Utvecklingen av teknik och digitala lösningar kan vara ett komplement för att stödja fortsatt oberoende för äldre och möjliggöra ett ökat självständigt liv för människor med funktionsnedsättningar. Digitala lösningar ska också öka möjligheterna till delaktighet för anhöriga och företrädare genom att exempelvis underlätta kommunikationen.

Inom äldreomsorgen är nattillsyn via trygghetskamera ett av många exempel på hur teknik kan bidra till ökad självständighet och valfrihet för äldre för att kunna leva livet bäst möjligt.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden