Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Förslag om nya p-avgifter i Skellefteå

I samarbete med centrumhandlarna har ett nytt förslag på parkeringstaxa för Skellefteå kommun tagits fram. I förslaget prioriteras korttidsparkerande besökare som vill handla, uträtta ärenden och ta del av upplevelser och nöjen i staden. Syftet är att skapa bättre omsättning på parkeringsplatserna i centrum.

Köp 2 – betala för 1
Genomsnittsparkören i centrum står parkerad i 65 minuter. I förslaget föreslås bland annat möjligheten att parkera i zon 1 i två timmar för 15 kr. Det är en sänkning av parkeringsavgiften jämfört med nuvarande taxa. Tanken är att avgiften ska stiga ju längre tid man parkerar. Det för att minska långtidsparkeringen inne i centrum.

Biltrafiken som ändå förekommer i city ska vara effektiv. De kortare parkeringarna medför att det frigörs fler lediga p-platser för de som ska besöka centrum och behöver använda bil. Trafik för sökande efter parkeringsplats minimeras genom att långtidsparkören (boende- och arbetsplatsparkering) väljer andra alternativ t.ex. parkering längre ut från centrum. Men också genom att fler väljer att gå, cykla och åka kollektivt.

Centrumhandlarna och Skellefteå kommun är överens
Representanter från handlarna och kommunen har träffats vid ett flertal tillfällen och är överens om att utformningen med stegringen av avgift är bra för centrum. Det ger bättre möjlighet att hitta en p-plats för de som behöver bilen för att göra ärenden och uppmuntrar de som ska parkera en längre tid att ställa sig i p-hus eller i en parkeringszon längre ut.

Förslaget som går upp för beslut i tekniska nämnden 10 april finns utställd i Stadshuset.

I Stadshuset bredvid kundtjänst kan du se hela förslaget.

Ta del av förslaget (pdf öppnas i nytt fönster)

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden