Gå direkt till innehåll

Nyhet -

235 fler skelleftebor 2016

SCB:s befolkningsstatistik för 2016 visar att Skellefteå kommun det senaste året totalt sett ökat sin befolkning med 235 invånare.

Ökningen i Skellefteå med 235 personer utgörs framför allt av utrikes inflyttning, medan inrikes inflyttning i stort sett är oförändrad jämfört med 2015. Födelsenettot ser något bättre ut än tidigare år. Inflyttningen i kommunen är ungefär 1 500 personer varje år. Ungefär 2 000 personer flyttar till andra delar av landet varje år.

Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, ser förutsättningar för större ökningar de kommande åren.

– Det är glädjande att vi 2016 har ökat befolkningen med fler än förra året. För att vi ska öka invånarantalet ytterligare krävs förstås både jobb och bostäder, två av kommunens viktigaste utmaningar. Därför är det positivt att vi har ca 2 900 bostäder i planering eller byggskede åren framöver samtidigt som jobb skapas i allt större utsträckning. Enligt färsk statistik från Sweco pekar jobbutvecklingskurvan mot att vi kan ha de 4 000 jobb som krävs för att nå 80 000 invånare år 2030.

– Födsel- och dödstal är svåra att påverka, medan vi faktiskt kan och ska försöka påverka hur många som väljer att flytta hit och stanna kvar i kommunen, konstaterar Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå. Vi har en relativt hög medelålder i Skellefteå kommun och vi har målsättningen att bli fler och totalt sett yngre invånare. Det behövs bland annat för att säkra framtida behov inom skola, vård och omsorg – inte minst om våra äldre invånare.

Lorents Burman sammanfattar:

– För att nå målet om fler invånare behöver befolkningsökningen bli betydligt större per år framöver, och det tror vi också kommer att ske. Företag vill etablera sig här och de som redan finns här utvecklas och ropar efter kompetent arbetskraft, de senaste tio åren har det skapats 3 000 nya jobb. Vi bygger allt vad vi kan för att tillgodose bostadsbrist i Skellefteås centrala delar. Vi bygger också skolor och ser fram emot Västerbottens läns landstings miljardsatsning på Skellefteå lasarett.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden