Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Visselblåsarrapport visar brister i följsamhet mot kommunens regelverk för inköp och jäv

Två visselblåsarärenden som rör Skellefteå kommuns campingverksamhet och dess chef har utretts av revisionsföretaget KPMG. Utredningen visar att inköp har gjorts i strid med kommunens regelverk för inköp och jäv och att närstående har erbjudits korttidsanställningar.

- Det inträffade är väldigt beklagligt. Allmänhetens förtroende för de kommunala verksamheterna är oerhört viktigt för oss. De senaste åren har vi jobbat med utbildningar för samtliga chefer kring frågor som rör jäv och upphandling. Vi har också åtgärdat anställningar där jävsförhållanden har påvisats. Att utbilda våra medarbetare i dessa frågor är ett viktigt arbete som måste fortsätta framöver, säger Ingrid Thylin, förvaltningschef för kultur och fritid.

Det ena ärendet som inkom till kommunens visselblåsarfunktion rörde anställning av nära anhörig samt inköp från bolag kopplat till nära anhörig. Det andra ärendet gällde anställning av nära anhörig.
KMPG:s utredning av inköpen konstaterar att inköpen skett i strid med kommunens regelverk för såväl inköp som jäv. Utredningen konstaterar också att kortare anställningar erbjudits anhöriga, något som går stick i stäv med Skellefteå kommuns jävsregler.

- När vi, på våren 2020, upptäckte att inköp gjorts från nära anhörigs bolag så inledde vi omgående utbildningsinsatser kring upphandling, jäv och korruption. Medvetenheten kring dessa frågor är därför större idag än för ett par år sedan men ett kontinuerligt arbete behövs även framåt. Vi vill på alla sätt motverka att detta upprepas, säger Ingrid Thylin.

I KPMG:s rapport konstateras även att förvaltningschefen inte försökt dölja det inträffade men borde ha skriftligt dokumenterat den erinran som utdelades i samband med inköpen från bolaget. Chefen i fråga har valt att avsluta sin anställning och för närvarande pågår rekrytering av ny chef.

För mer information, kontakta:
Ingrid Thylin, förvaltningschef för kultur och fritid: 070-341 01 55

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden