Pressmeddelande -
Viktigt utveckla samarbete kring subutexprogrammet
Det är viktigt att utveckla samarbetet mellan socialkontoret, landstinget och polisen kring subutexprogrammet. Det konstaterades igår när politiker från socialnämnden och hälso- och sjukvårdsutskottet i landstinget tillsammans med tjänstemän från socialkontoret, landstinget och polisen träffades för att diskutera subutexprogrammet. Socialnämndens arbetsutskott har tagit initiativ till seminariet om Subutex.
Socialkontoret är i huvudsak positiva till subutexprogrammet. Samarbetet mellan socialkontoret, landstinget och polisen fungerar bra och ska nu vidareutvecklas.
Subutexprogrammet är utformat efter Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård som syftar till utökat samarbete inom vårdområdet. Subutexprogrammet har funnits några år i Skellefteå. Programmet delas in i fem områden där socialkontoret ansvarar för ekonomi, bostad och sysselsättning och psykiatrin ansvarar för medicinering och samtalsbehandling.
Personen som behöver hjälp kan söka via socialkontoret eller direkt till beroendeenheten, psykiatrin. Socialkontoret gör en socialutredning som ingår som en del av beslutsunderlaget till ansvarig läkare. Den ansvarige läkaren beslutar om personen ska ingå i behandlingen. Behandlingen består i huvudsak av substitutmedicinering under noggrann kontroll och samtalsbehandling kopplat till arbete eller sysselsättning. Det kan vara praktikplats eller studier.
Om personen blir antagen är det socialkontorets ansvar att ordna boende och sysselsättning som är en förutsättning i programmet. Ansvar för medicinsk behandling och samtal ligger på psykiatrin.
Polisen framförde nödvändigheten av en god kontroll att enskilda individer sköter sig och uppfyller de krav som ställs för deltagande i programmet.
Gruppen som träffades är enig om att utveckling av missbruksområdet rör flera områden, flera behandlingsformer och flera målgrupper. Det finns inte en metod som löser allt - det verkar snarare vara andra faktorer som är betydelsefullare t ex personens förändringsmönster, personens relationer/social situation och relationen till behandlare/terapeut. Det är dessa faktorer som måste få större utrymme på metoden/metodernas bekostnad, när resultat ska visas av förändringsarbete.
Samarbetet både mellan tjänstemännen i de olika organisationerna och politikerna ska utvecklas och nästa möte är den 10 juni.
För mer information
Gunilla Johansson (s), landstingsråd, 070-644 37 54
Gunilla Åström (s), socialnämndens ordförande, 070- 397 44 65
Gabriella Hahr, informatör, socialkontoret, 070-322 07 15