Gå direkt till innehåll
Proverna vid Manhemskajen visade att nu har vattnet i Skellefteälven återgått till sin för säsongen normala mikrobiologiska kvalitet.
Proverna vid Manhemskajen visade att nu har vattnet i Skellefteälven återgått till sin för säsongen normala mikrobiologiska kvalitet.

Pressmeddelande -

Vattenkvaliteten åter normal i Skellefteälven

Det var den 19 juli som Skellefteå kommun gick ut med information om att det skett en driftsstörning i en pumpstation på spillvattennätet. Det innebar att orenat avloppsvatten rann ut i Skellefteälven i höjd med Hedensbyn under sammanlagt fyra dagar. Provtagningar vid Bergsbydammen och Yttre Ursviken den 22 juli visade på viss påverkan. Bland annat hittades förhöjda halter koliforma bakterier och e-coli som kan indikera påverkan från avloppsvatten. Samma dag åtgärdades pumpstationen. I fredags den 26 juli togs nya prover som skickades till ett laboratorium i Umeå för att säkerställa vattenkvaliteten. Men de blev liggande och har inte analyserats.

-Inom ett dygn måste proverna analyseras för att det ska kunna gå att dra några slutsatser, berättar Johanni Wellenius, miljöinspektör vid Skellefteå kommun.

I tisdags den 30 juli togs nya prover vid Manhemskajen och nedström Bergsbydammen. Dessa har nu analyserats klart. Resultatet visar på att vattnet i Skellefteälven nu har återgått till sin för säsongen normala mikrobiologiska kvalitet.

Har ni ytterligare funderingar kan ni kontakta:

Johanni Wellenius, miljöinspektör, Skellefteå kommun
072-22 77 382

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden