Gå direkt till innehåll
Växtsanering och industripark föreslås omvandla Örviken

Pressmeddelande -

Växtsanering och industripark föreslås omvandla Örviken

I dag presenterade ett kreativt team sitt förslag på hur Örviken skulle kunna utvecklas. Förslaget rymmer såväl bostäder och aktivitetsmiljöer, samtidigt som kulturhistoriska värden bevaras och tillgängliggörs. En nyckel till utvecklingen är enligt förslaget att den förorenade industrimiljön saneras med hjälp av växter.

Teamet vill med sitt förslag öppna upp det historiska industriområdet i Örviken både för de som bor i orten och för alla Skellefteåbor. För det krävs rening av den förorenade marken. Saneringsmetoden som föreslås är fytoremediering, sanering med hjälp av växtlighet. Den utgår från växters olika förmågor att ta upp och lagra eller bryta ned olika typer av föroreningar. Metoden har mindre miljöpåverkan än den som förespråkas idag, där stora massor behöver fraktas bort från området.

Under tiden som växtplanteringen sanerar marken föreslås industriområdet bli en industripark med gångar, spänger och promenader i olika träkonstruktioner. Gestaltningen leder in besökarna till industriområdet och knyter ihop det med samhället. Det gamla sågverkskontoret förvandlas till utställningsyta och en nybyggd variant av det gamla Kismagasinet föreslås uppföras som en enkel multifunktionshall.

För att länka samman ortens olika delar föreslår teamet en ny bostadsbebyggelse inspirerad av de gamla arbetarbostäderna. Även här har växtsaneringen en roll.

Förslaget är framtaget inom ramen för projektet Visioner i Norr av ett kreativt team med arkitekter och sakkunniga. Skellefteå kommun är en av totalt sex deltagande norrländska kommuner i projektet.
- Jag tycker att förslaget ser jättebra ut faktiskt och det vore inspirerande att få jobba vidare med det, för det är så pass konkret. Vi måste hitta en bra lösning på hur vi hanterar förorenade områden, så att vi slipper köra bort förorenade massor med lastbilar. Idén om att rena den förorenade marken i Örviken med fytoremediering låter intressant och som något som skulle kunna vara lämpligt att prova, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt på Skellefteå kommun.

Snart väntar fas 2 i projektet, då ett mindre urval av teamen får möjlighet att arbeta vidare genom att ta fram prototyper för sina idéer. Vilka team det blir presenteras i mitten av februari.

Fakta
Teamet bakom förslaget för Örviken består av Josefina Nordmark som är arkitekt, Jenny Nordmark som är arkitekt, scenograf och konstnär, Dag Avango som är professor i historia, med inriktning på̊ studier av industrisamhällets historia och kulturarvsprocesser samt Dan Hallemar, landskapsarkitekt och journalist.

Projektet är initierat av Rådet för hållbara städer, regeringens satsning för hållbar stadsutveckling. Bakom utlysningen står Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, för Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna. Arbetet leds av ArkDes och finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

För mer information, kontakta
Harriet Wistemar
Kommunarkitekt Skellefteå kommun
070-254 63 03

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden