Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Utredning av arbetsmiljön slutförd

Resultatet från den externa utredning som Skellefteå kommun tillsatt för att undersöka eventuella brister i arbetsmiljön har i dag presenterats för kommunen. Skellefteå kommun har i samband med utredningen tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram en konkret åtgärdsplan för de förbättringspunkter som utredningen identifierat. Åtgärdsplanen kommer att presenteras 15 juni.

-Vi tar kritiken på allvar och nu inleds arbetet med att ta fram en åtgärdsplan. Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett kontinuerligt arbete där vi behöver arbeta både på kort och lång sikt för att förbättra det som brister och stärka det som redan är bra, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun.

Den externa utredningen tillsattes sedan Skellefteå kommuns arbetsmiljö fått kritik i en Facebookgrupp och i media. Utredningen har genomförts av Ineland psykologi AB som har tidigare erfarenhet av liknande uppdrag inom privat och offentlig förvaltning.

-Det har varit en snäv tidsplan men jag tycker att jag har fått tillräckligt med underlag för att ge relevanta förslag, säger Lisa Ineland, Ineland Psykologi AB.

- Alla jag har träffat, oavsett om de är fackliga representanter, medarbetare eller arbetsgivarrepresentanter, har varit engagerade och bidragit till utredningen.

Utredningen har delats in i fyra områden; kultur, struktur och processer, ledarskap samt individ- och medarbetarskap – alla med vidhängande åtgärdsförslag. De övergripande resultaten visar att förbättringar bör göras när det gäller tydlighet och kommunikation, både mellan medarbetare och chefer och mellan förvaltningarna. Skellefteå kommun har tydliga och genomarbetade processer och rutiner men behöver tydliggöra hur de ska förstås och kommuniceras. Arbetet med att möjliggöra ett nära ledarskap och ett gott medarbetarskap behöver också fortsätta.

-Det känns bra att vi nu har en tydligare bild av de områden där vi kan förbättras och utvecklas. Nu kommer vi direkt att inleda arbetet i arbetsgruppen tillsammans med de fackliga organisationerna, för att redan 15 juni kunna presentera åtgärdsplanen. Vi behöver också fördjupa kunskapen inom vissa områden. Ambitionen är att ta fram en rad konkreta åtgärder som tillsammans med vårt övriga arbetsmiljöarbete stärker såväl våra medarbetare som våra chefer, säger Joakim Lundin, personalchef.

Fakta:

Utredningen har kartlagt eventuella missförhållanden i arbetsmiljön utifrån de signaler på brister som framkommit. I uppdraget ingick också att ta fram förslag på förbättringar. Ineland Psykologi AB har gått igenom Skellefteå kommuns processer och även inhämtat information från chefer, medarbetare och fackliga representanter.


För mer information:
Joakim Lundin, personalchef
070-176 00 34

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör
070-608 89 69

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden