Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utdelning av årets psykiatripris i Skellefteå

För elfte gången delas psykiatripriset i Skellefteå ut. Det är i samband med den pågående psykeveckan som priset delas ut. Syftet med psykeveckan är att lyfta fram folkhälsoproblemet psykisk ohälsa.

Tid: Onsdagen den 4 november klockan 18.00. Från klockan 17.30 finns möjlighet att träffa pristagarna.

Plats: Föreningarnas hus, Torggatan 4, Skellefteå

Årets psykiatripris i Skellefteå delas ut till Doris Ekman och Kjell Grönlund för stora insatser som medmänniskor samt till Per Bergman, Solkraft; Staffan Backman, Rondellen/Mullberget och Mikael Nyström, Rosengård, för stora insatser på arbetslivets område. Priset delas ut vid en ceremoni på Föreningarnas Hus i Skellefteå under onsdagskvällen.

- Psykiatripriset är ett viktigt pris eftersom det ger oss möjlighet att uppmärksamma engagerade människor som är hjältar i det tysta, säger Carl-Gustaf Olofsson, verksamhetschef vid psykiatriska kliniken i Skellefteå och prisutdelare vid kvällens ceremoni.

I motiveringen till Doris Ekman säger juryn "att hon som närstående, anställd och frivillig, arbetat på ett osjälviskt sätt för utsatta människors bästa under många år. Doris är en vardagshjältinna som skapar något stort med små gester".

Kjell Grönlund får priset för att han "lärt personal mycket om psykisk sjukdom och sårbarhet genom öppenhet om egna erfarenheter. Han har vidare, enligt prismotiveringen, "trots sin sjukdom lärt sig leva ett liv som är värdefullt och meningsfullt".

Solkraft bedriver arbetsrehabiliterande verksamhet inom en rad olika områden och ger ett meningsfullt arbete åt arbetslösa, långtidssjukskrivna och andra personer som har svårt att ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden. Per Bergman, chef för Solkraft, tilldelas priset "för att han värnar om både individen och gruppen i arbetet och vill hjälpa alla att få bli en betydelsefull person i en arbetsgemenskap".

Staffan Backman, ansvarig för Rondellen/Mullberget, tilldelas priset för att han "slåss varje minut för korta vägar in i arbetslivet för sårbara grupper och för att han räddat livet på flera genom att vara uppmärksam på nödställda människor".

På Rondellen finns bl.a. en butik som säljer gamla möbler och husgeråd, ett snickeri där gamla möbler renoveras och fixar-Malte som erbjuder servicetjänster till äldre. Mullberget fungerar som underentreprenörer till lokala företag eller arbetar med interntjänster inom Skellefteå kommun.

Rosengård erbjuder både unga och äldre en mängd intressanta arbetsuppgifter på samma gård. Här finns bl.a. ett bageri som förser Solkrafts kaféer och kommunens personalkafé med bakverk. På verkstaden repareras cyklar och bilar tvättas. I prismotiveringen till Mikael Nyström, ansvarig för Rosengård, säger juryn att han "strävar efter att alla ska vara välkomna och få arbetsuppgifter som man trivs med och få utöva ett medbestämmande".

Han har vidare, enligt prismotiveringen "en vision om att Rosengård kan utöka sina platser för allt fler ungdomar".

Information lämnas av:

Carl-Gustaf Olofsson, verksamhetschef, psykiatriska kliniken vid Skellefteå lasarett, 070-536 49 69.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden