Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Upphandlingar om konstnärlig gestaltning för Skellefteås kulturhus avbryts

Skellefteå kommun avbryter de tre upphandlingarna kring konstnärlig gestaltning för det kommande kulturhuset. Kommunens intention var att konstnärerna skulle ta sig an både kulturhusets arkitektur och unika koncept gällande såväl innehåll som vision och värdegrund. De inkomna anbuden har olika kvalitéer men inget av dem klarar av att uppfylla alla delar i kravspecifikationen.

Skellefteå kommun bjöd under våren 2017 in konstnärer till en upphandling konstnärlig gestaltning för det kommande kulturhuset enligt enprocentregeln*. Konsten ska förhålla sig till byggnadens arkitektur och bidra till en intressant och trivsam offentlig miljö.

Therese Bäckström Zidohli, projektledare för Kulturhus Skellefteå, ingår i den referensgrupp som har utvärderat de inkomna anbuden:

– Vi har haft en konstruktiv dialog i referensgruppen under processens gång och har kommit fram till att det valda upphandlingsförfarandet inte gett önskat resultat. Kommunen kommer därför att se över förfarandet och omformulera uppdraget för att ge den konstnärliga gestaltningen bättre förutsättningar.

Uppskjuten byggstart ger arbetsro
Therese Bäckström Zidohli förtydligar att omtaget med dessa upphandlingar inte har något att göra med det tidigare beslutet att skjuta upp byggstarten av Skellefteås kulturhus.

– Oavsett om det gäller konst eller något annat måste vi våga göra ett omtag om vi anser att inkomna anbud inte uppfyller våra krav, vilket gäller alla projekt kommunen driver. Nu är det snarare fördelaktigt att byggstarten skjutits upp, annars hade läget varit mer pressat tidmässigt.

*Om enprocentsregeln Enprocentsregeln tillämpas på alla ny- eller ombyggnationer av kommunala lokaler sedan 1962. Regeln innebär att 1% av den projekterade byggkostnaden läggs på konstnärlig gestaltning. Konsten och byggnadens arkitektur ska samspela och bland annat bidra till att forma stadsmiljön.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden