Gå direkt till innehåll
Invånardialog om konstnärlig gestaltning i Skellefteås kulturhus drar igång

Pressmeddelande -

Invånardialog om konstnärlig gestaltning i Skellefteås kulturhus drar igång

Skellefteå kommun har bjudit in konstnärer till en upphandling som gäller konstnärlig gestaltning för kulturhuset enligt enprocentsregeln. Konsten ska förhålla sig till byggnadens arkitektur och bidra till en intressant och trivsam offentlig miljö. Invånare i kommunen ges nu möjlighet att tycka till om förslag inlämnade i tre kategorier; exteriört, interiört samt interaktivt.

Enprocentsregeln tillämpas på alla ny- eller ombyggnationer av kommunala lokaler sedan 1962. Regeln innebär att 1% av den projekterade byggkostnaden läggs på konstnärlig gestaltning. Konsten och byggnadens arkitektur ska samspela och bland annat bidra till forma stadsmiljön.

– Konstnärliga gestaltningsuppdrag är viktiga för att de speglar både vår historia och vår tids sammanhang. De speglar även värden som demokrati och yttrandefrihet, säger Anna-Karin Larsson, Skellefteå konsthall, som ansvarar för kommunens enprocentskonst.

En referensgrupp med representanter från kulturavdelningen, projektet och White Arkitekter samt konstinstitutionen och konstnärskåren kommer att utvärdera de inkomna anbuden. 11 – 26 oktober kan också allmänheten via webben (http://www.skelleftea.se/konstnarliggestaltning) tycka till om de förslag som lämnats in. Dessa åsikter sammanställs och lämnas till referensgruppen som ett rådgivande underlag. En fysisk utställning med konstnärernas förslag finns också i Stadshuset, i norra flygelns gatuplan.

Dialogen viktig under hela projektet
Projektet Kulturhus Skellefteå har sedan starten använt sig av dialoger med bland annat invånare och föreningar inför både små och stora beslut. Det senaste exemplet var när kommunens invånare fick vara med och tycka till om bidragen i arkitekttävlingen.

– Dialogen i samband med arkitekttävlingen är en av flera som skapat intresse och engagemang runt kulturhuset. Vi tror också att den konstnärliga gestaltningen är något som kan intressera många, berättar Therese Bäckström Zidohli, projektledare för Kulturhus Skellefteå.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden