Pressmeddelande -
Unikt scenariospel ska ge studenter högt säkerhetstänkande
Ett speciellt utformat scenariospel ska ge studenter från hela Sverige ett högt säkerhetstänkande på den nya distansutbildningen Säkerhetschef, 60 p, i Skellefteå.
– Jag har inte hört talas om någonting liknande, säger Hans-Göran Vesterlund, som är utbildningsledare för den nya KY-utbildningen som startar den 3 december.
Studenterna kommer genom ett pedagogiskt spel att bygga upp ett företag, som så småningom kommer att bli en koncern. Under den första terminen byggs ett huvudkontor med reception, matsal, simhall och kontorsbyggnader. - Det kommer att handla mycket om hur man jobbar med säkerhetsprocessen där studenterna bland annat får lära sig hur man gör risk- och sårbarhetsanalyser, säger Hans-Göran Vesterlund. En spelledningsgrupp med branschfolk från hela Sverige kommer att fungera som företagsledning.
- Det här ger goda förutsättningar att ge en verklighetsanpassad och företagsnyttig utbildning som näringslivet har nytta av, säger Tommy Svensson, ansvarig för säkerhetsfrågor och Näringslivets Säkerhetsdelegation inom Svenskt Näringsliv.
I slutet av den första terminen följer studenterna upp vad som har hänt i företaget utifrån fattade beslut. Under termin två kommer de att läsa ekonomi, ledarskap och organisation samt tio veckors LIA (lärande i arbete) som säkerhetshandläggare eller säkerhetschef. Under termin tre kommer de förutom tio veckors LIA att ha ett examensarbete.
– Studierna kommer att ge möjligheter till arbete i medelstora och stora företag, organisationer och myndigheter med övergripande säkerhetsfrågor, säger Hans-Göran Vesterlund.
Hos företagsledare ser man också värdet av den nya utbildningen.
- I mitt jobb ser jag att kunder har ett behov av högre säkerhet och ska du höja säkerheten krävs både kunskap och modern säkerhetsteknik. Den här utbildningen kommer garanterat att höja kunskapen om säkerhetstänkandet. Dessutom anser jag att säkerhetsbranschen är en växande bransch, säger Urban Lundmark, vid Skellefteådataföretaget Data Ductus som är med i klustret SÄKTEK som påverkat att den här utbildningen kommit tillstånd i just Skellefteå.
Det var hård konkurrens om platserna och 90 personer från hela Sverige sökte till 20 platser. Snittåldern på studenterna ligger runt 30 år och de flesta har någon slags bakgrund inom säkerhetsbranschen.
Vill du har ytterligare information om utbildningen kontakta gärna: Inger Egerstedt, rektor för kvalifierad yrkesutbildning, KY 0910-58 54 14, 070-585 47 70
Hans-Göran Vesterlund, ansvarig för säkerhetschefutbildningen, 070-397 75 77
Pressbilder av Hans-Göran Vesterlund och Inger
Egerstedt finns på : www.newsdesk.se/pressroom/skelleftea_kommun