Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tyck till om Skellefteås stadskärna

Ett ungdomsområde med musikscen, utecaféer och glasskiosk? Och en cityarena för spontanidrott? Kanske en bondemarknad på gamla busstorget? Eller varför inte underjordisk shanghaishopping med tehus? Om mindre än två år ska visionsdokumenten för centrala Skellefteå vara klara. Och nu har skellefteborna möjlighet att tycka till om vad som ska hända med stadskärnan i 20 år framöver.

Nästa etapp i satsningen på framtidens Skellefteå är igång, kampanjen "Mitt i stan" har startat. Tre projekt som är tätt sammanlänkade ingår - resecentrum, busstorget och den fördjupade översiktsplanen för centrala stan.

- Nu har medborgare och näringsliv möjlighet att komma med idéer och förslag på hur stadskärnan kan förändras säger Carl-Henrik Barnekow, planarkitekt på Skellefteå kommun. -Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att tycka till. Det finns många sätt att lämna sin synpunkt. Till exempel via kampanjsajten "Mitt i stan", via Facebook, på kampanjens sida i stadsplaneringsbloggen eller genom att ringa till kundtjänst.

De tre planeringsprojekten är alla i samma fas, ett planprogram för det fortsatta arbetet ska upprättas. Programmet ska ta fram riktlinjerna och intentionerna för nästa steg i planeringsprocessen då antingen en detaljplan eller den fördjupade översiktsplanen upprättas.

Fördjupningen av översiktsplanen för centrala stan ska ta fram övergripande riktlinjer och intentioner för hur hela stadskärnan ska utvecklas. Exempelvis frågor kring trafik, parkeringar, var det är lämpligt att förtäta med ny bebyggelse och var kan det vara lämpligt att tillåta fler våningar på redan existerande bebyggelse.

Skellefteå resecentrum fokuserar på hur stadens nya resecentrum ska utformas. Den tänkta placeringen är norr om korsningen mellan Södra järnvägsgatan och Trädgårdsgatan. Det är viktigt att undersöka vilka funktioner som kan vara lämpliga att placera i ett resecentrum så det blir en levande del av staden. Arbetet ska resultera i en detaljplan för området.

Busstorget (kvarteret Perseus) kan omvandlas då busstrafiken flyttas från busstorget till nya resecentrum. Riktlinjer tas fram för hur vi vill att kvarteret ska omvandlas och vilka olika funktioner som ska finnas där, exempelvis bostäder, kontor, handel. Även detta arbete ska resultera i att en detaljplan tas fram för kvarteret.

Läs mer:
Kampanjsajten Mitt i stan:
www.skelleftea.se/mittistan
Skellefteå kommun på Facebook: www.facebook.com/skelleftea
Stadsplaneringsbloggen: blogg.skelleftea.org/stadsplanering

Kontaktpersoner för media
Carl-Henrik Barnekow, planarkitekt 070-678 77 03, carl-henrik.barnekow@skelleftea.se
Therese Bäckström Zidholi, ingenjör 070-262 19 46, therese.backstromzidohli@skelleftea.se
Frida Feil, planarkitekt 070-214 54 66, frida.feil@skelleftea.se

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden