Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Torsdag 7 januari öppnar Skellefteå stadsbibliotek igen

Skellefteå stadsbibliotek öppnar för nödvändiga besök 7 januari. Beslutet tas efter att regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelat att bibliotek inte längre finns med bland de verksamheter som uppmanas hålla stängt med anledning av pandemin.

Biblioteket kommer enbart vara öppet för självservice i att hämta och låna på öppen hylla och från reservationshyllorna och för de som behöver använda en dator i 30 minuter och skriva ut, scanna eller kopiera.

Hela utbudet av bibliotekets tjänster kommer inte vara tillgängliga och det kommer exempelvis inte finnas tidningar och tidskrifter att läsa på plats. Skellefteå stadsbibliotek kommer att hålla öppet fem timmar varje vardag samt lördagar enligt följande schema, måndagar och tisdagar mellan 14.00 och 19.00, onsdagar, torsdagar och fredagar mellan 09.00 och 14.00, samt lördagar mellan 10.00 och 15.00.

Biblioteket nås via e-post och på telefon under bibliotekets öppettider samt via ”Bibblan direkt” (tidigare digital kundtjänst) måndag till fredag mellan 12.00 och 17.00.

Övriga bibliotek i kommunen hålls stängda till och med 24 januari, men även detta beslut kan komma att ändras. Samtliga bibliotek erbjuder reservationer och avhämtning efter överenskommelse med respektive bibliotek.

Sedan tidigare har biblioteket utökat antalet lån via bibliotekets e-tjänster och på senare tid har också utbudet av e-böcker och e-ljudböcker utökats. Besök bibliotekets hemsida bibliotek.skelleftea.se för att se vilka e-tjänster som finns tillgängliga och hur du kan använda dem.

- Vi är jätteglada att vi nu kan erbjuda den här servicen igen. Vi vill dock poängtera att beslutet kan komma att ändras om nya restriktioner kommer, säger Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.

- Det känns bra att biblioteksverksamheten uppmärksammas som samhällsviktig på ett nationellt plan. Det är viktigt att bibliotek hålls öppna för de som verkligen behöver tillgång till våra tjänster. Nu hoppas vi att det egna ansvaret finns, att man respekterar vår uppmaning att inte besöka oss om det inte är nödvändigt och att man naturligtvis stannar hemma vid minsta symptom, säger Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur- och bibliotek.

Bakgrund:
Det var den 18 december som regeringen uppmanade till stängning av bland annat bibliotek fram till 24 januari. Skellefteå kommun och många andra kommuner beslutade då att stänga biblioteken i kommunen. Bibliotek togs sedan bort från listan över verksamheter som ska hålla stängt, eftersom en del bibliotek omfattas av bibliotekslagen och är en samhällsservice som enligt lag ska finnas tillgänglig för alla.

Vill du ha ytterligare information kontakta gärna:
Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur- och bibliotek 070-330 47 11

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden