Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tips på hur företagare gör affärer med Skellefteå kommun

Nu i höst startar en ny omgång av öppet hus med inköpsenheten i Skellefteå kommun.
– Under de tidigare öppet hus vi haft under våren har dialogen skett i en positiv anda och ökat förståelsen för varandras situationer, säger Mathias Rönngren, inköpschef i Skellefteå kommun.

Kommunens inköp av varor och tjänster spänner över ett brett register och uppgår till cirka en miljard kronor per år. Exempelvis byggentreprenader, avfallspåsar, snöröjning, kontorsmaterial, livsmedel, laboratorietjänster och olika typer av tjänster exempelvis för rehabilitering. Inköpsenheten arbetar med kommunens upphandlingar och inköpsfrågor för de delar av kommunens verksamhet som är beslutade att de ska upphandlas.

– Vi hoppas att vi får många besökare till vårt öppet hus, säger Mathias Rönngren. Vår målsättning är att vi ska vara en professionell affärs part dvs att vi ska handla de bästa sakerna till lägsta pris och vi ska se till att lokala företag får chansen att lämna anbud.

En del företagare tycker att det är svårt att lämna anbud när kommunen upphandlar olika varor och tjänster. En sak som brukar diskuteras är Lagen om offentlig upphandling, LOU, som är en lag som kommuner ska följa. Andra saker som diskuterades under våren var vilka aktuella upphandlingar som finns. Vad en företagare ska tänka på när de lämnar anbud, och hur kommunen resonerar när de upphandlar. En del vanliga missar i anbuden är att bilagor saknas, efterfrågad information finns inte med i anbudet och att pris inte lämnas enligt anvisning.

Fakta – Tips inför en upphandling

    • Läs noggrant igenom anbudet och följ instruktionerna.
    • Ställ frågor till inköpsenheten direkt om något är oklart.
    • Lämna in anbudet i tid dvs börja arbeta i tid med underlaget.

Fakta om upphandling
Det är inköpsenheten i Skellefteå kommun som arbetar med kommunens upphandlingar och inköpsfrågor för de delar av kommunens verksamhet som är beslutade att de ska upphandlas. Inköpsenheten strävar efter att göra förmånliga upphandlingar dels genom att sprida kunskap om riktlinjer för inköp bland kommunens medarbetare dels genom ett nära samarbete med beställare och användare.

Inköpsenheten ska verka för att kommunen ska nyttja konkurrensmöjligheter och behandla anbud och leverantörer professionellt. Inköpsenheten tar emot förslag och synpunkter på alternativa inköpsställen och förslag på varugrupper där kommunen borde teckna avtal.

Fakta öppet hus i höst
När: Tisdag 11 oktober klockan 16.30-18.00
        Fredag 18 november klockan 7.30 – 9.00
        Tisdag 6 december klockan 16.30-18.00
Plats: lokal E1, entréplan i stadshuset

Mer information:
Mathias Rönngren
Inköpschef
Skellefteå kommun
0910- 73 46 50 eller 073-830 50 81
mathias.ronngren@skelleftea.se

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden