Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Test av papperspåsar för matavfall

Den majspåse vi idag använder för utsortering av matavfall innehåller en del fossil plast och vi behöver se över om det finns bättre, mer miljövänliga alternativ. Användningen av plast måste minska och ersättas av andra material där det går.

I två villaområden på Morö Backe och Morön kommer ett test att genomföras under sex månader.Fastighetsägarna får istället för majspåse till matavfallet använda den papperspåse som kommer att delas ut. Informationsmöten för berörda genomförs under vecka 35 och projektet startar sedan i början av september.

- Vi behöver alla bidra för att nå de uppsatta miljömålen. Hur och vilka material vi använder i vår verksamhet påverkar och behöver kontinuerligt utvärderas säger Sara Keisu ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Försöket kommer att utvärderas genom enkät till användarna, behandling och process i biogasanläggningen samt även hur det rent praktiskt fungerar vid hanteringen för miljöarbetarna. I den sammantagna utvärderingen tas miljö- samt ekonomiperspektivet med. Det är idag ingen större prisskillnad på majs- och papperspåse utan det handlar om vad en omställning skulle kunna kosta. Papperspåse för matavfall är idag det som är vanligast förekommande i övriga Sverige. 130 kommuner använder papperspåse jämfört med 16 som använder majspåse.

- Kundnöjdheten med majspåsen är idag väldigt bra. Den är nedbrytningsbar men en del av den består av fossilplast, dvs ett icke-förnybart material. Vi behöver vi se över om det finns mer miljövänliga alternativ säger Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef på avfallsenheten Skellefteå kommun

Den nedbrytbara papperspåsen är gjord av fiber från huvudsakligen svensk skog vilket gör den mer attraktiv ur ett hållbarhetsperspektiv. Papperet till den påse vi ska testa tillverkas i Kramfors och själva påsarna i Stockholm. Vad gäller majspåsen så kommer råvarorna från Italien och själva tillverkningen sker i Estland. Majspåsen är precis som papperspåsen nedbrytbar. Idag vet man inte säkert hur den del som är av fossil plast i majspåsen påverkar miljön och hur stor risk det är att den bidrar till mikroplastproblemet.


Mer information

Sara Keisu
Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden
sara.keisu@skelleftea.se
0730764157


Agneta Lantto Forsgren
Verksamhetschef avfall
agneta.lanttoforsgren@skelleftea.se
0910-73 78 70

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden