Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Technical Visits ska göra Skellefteå attraktivare

Under hösten startar ett samarbete mellan Tillväxt Skellefteå, Destination Skellefteå AB och lokalt näringsliv för att paketera, marknadsföra och göra spetskompetensen i regionen tillgänglig.
  – Technical Visits bidrar till en positiv utveckling av näringslivet och är ett bra verktyg vid samarbete kring nya etableringar i en region, säger Britt-Inger Olofsson, näringslivsutvecklare, Skellefteå kommun. Att kommunen, näringsliv och destinationsbolaget ska jobba tillsammans med detta är ingen slump. Vi i Skellefteå behöver bygga nya modeller för att hävda oss, synas nationellt och internationellt samt för att göra fler och bättre affärer.

Skelleftebygden är speciell på många sätt. Bygden är omtalad för att vara ”norrlands Gnosjö”. Hockey och guld är något som många människor också förknippar med Skellefteå. Här finns en mängd världsledande företag i olika branscher.
  – Det görs mycket bra saker här i kommunen, men vi behöver lyfta fram det, säger Jan Tarras Wahlberg, miljöstrateg, Skellefteå kommun. Att bli känd i omvärlden är ett långsiktigt arbete. Det börjar med att vi ska ta emot våra besökare så bra att de blir nöjda och berättar för andra.

Destination Skellefteå AB och Tillväxt Skellefteå tog i maj ett gemensamt initiativ till en inledande träff om Technical Visits tillsammans med representanter från olika branscher. Intresset vid mötet var stort och i höst startar arbetet.
  – Erfarenheter från andra håll visar även att det finns direkta fördelar för näringsliv och kommun, förutom PR och varumärkesvård, berättar Bo Wikström på Destination Skellefteå. Affärsmöjligheterna ökar då nya kontaktytor skapas och man gör ju i första hand affärer ”med sina kompisar”.

Miljöteknik, bioenergi, industriellt träbyggande och säkerhet i olika former är några exempel på områden där Skellefteå redan idag ligger i framkant. 2012 finns världens största anläggning för återvinning av elektronikskrot i Skellefteå.
   – Tecnical Visits ger nya möjligheter för oss i tjänstesektorn att genom unik kompetens locka människor hit för att lära sig mera i ett speciellt område, säger Pär Lundberg, Argentum. Vårt expertområde är kemikalier.

Besökarna ska kunna träffa forskare, branschexpertis och andra som arbetar "på riktigt" med området som besöket gäller. Besökarna får ta del av en genuin information och upplevelse ”bakom kulisserna” än de mer vanliga turistiska besöken.
  – Technical Visits innebär en paketering och erbjudande som kommer att attrahera både turister och rent professionella besökare, säger Östen Hansson, IUC Bothnia. Jag tycker det är en väldigt viktig satsning och en ny typ av besöksform som ger intäkter och visar upp olika unika spetskompetenser som finns här.

Fakta
Technical Visit’s innebär fördjupade studiebesök som arrangeras på kommersiella grunder och vänder sig till affärsresenärer och grupper från privat och offentlig verksamhet, internationella och nationella delegationer. Det kan vara myndigheter som vill studera effektiva lösningar inom offentlig service. Eller företag som vill studera processledning, styrning och miljöarbeten hos ledande företag.

Technical Visits innebär nya reseanledningar som kan generera fler större möten och fler lönsamma besökare till Skellefteregionen under hela året.

www.swedishlapland.com/se/Moten/

Mer information
Britt-Inger Olofsson
Näringslivsutvecklare/näringslivssamordnare
Skellefteå kommun
Telefon: 0910-73 46 36, 070-242 79 19
britt-inger.olofsson@skelleftea.se

www.skelleftea.se

Bo Wikström
Marknadschef
Destination Skellefteå AB
Telefon: 0910-45 25 02 eller 070 - 597 73 31
bo@destinationskelleftea.se

www.destinationskelleftea.se

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden