Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svenska företag bidrar till minskat klimatavtryck i Afrika

Raw Materials Group tar just nu emot en grupp personer från Ghana i Afrika för att tillsammans med sina partners Ericsson och Boliden och att antal andra svenska företag och institutioner.

Gruppen besöker i dagarna Skellefteå för att se hur elektriskt och elektroniskt avfall samlas in, sorteras och återvinnas genom att besöka Degermyrans avfallsanläggning, Kousakoski och Rönnskär.

Besöket ska visa hur det på bästa sätt går att ta hand om det elektriska och elektroniska avfall som i allt högre takt växer i länder som Ghana.

-

Vi inom Raw Materials Group anser det är viktigt att visa att återvinningsmaterial är en allt viktigare råvarukälla, säger Lars Klöfver från Raw Material Group. Ericsson arbetar intensivt med sitt globala Take back program och Boliden bygger ut sin kapacitet för att återvinna metaller ur elektronikskrot

Nio personer från bland annat Ghanas naturvårdsverk, en lokal miljökonsultfirma och lokala skrotföretag är i Sverige för att lära sig hur det på bästa och mest miljövänliga sätt går att återvinna värdefulla metaller och annat material från elektronikskrot. Det krävs mindre mängd energi för att återvinna metaller från elektronikskrot jämfört med när dessa metaller ska utvinnas ur marken, och genom ökad återvinning minskar klimatpåverkan.

Metaller som kan återvinnas är exempelvis koppar men framför allt ädla metaller som guld, silver, palladium som finns i höga koncentrationer i datorer och mobiltelefoner. Syftet med projektet är också att förbättra arbets- och levnadsförhållandena för skrotarbetarna i Ghana.

Nordiska Utvecklingsfonden, NDF finansierar projektet genom sitt Nordic Climate Facility.

Mer information:
Lars Klöfver, Raw Material Group, 0732 - 670 770
Jan Tarras Wahlberg, Skellefteå kommun 0910- 73 76 78
Ingrid Näsström, Kousakoski, 070-371 20 26
Ann Lundholm, Boliden, Rönnskärsverken, 070- 661 21 62

Program:Torsdag 18 augusti
Klockan 10 får de information om kommunen och lite annat på tillväxtkontoret.
Klockan 13 ska de vara uppe på Degermyrans avfallsanläggning och se hur skrot samlas in där. Samling vid ingången. Tommy Marklund, Skellefteå kommun tar emot.
Klockan 14 är de på Kousakoski, men först klockan 15 är de ut och går runt på Kousakoski och det är kanske lite mera bildmässigt. 

Fredag 19 augusti
Klockan 8.30 samlas de på Koppargården för information.
Cirka klockan 11 besöker de skrotprovtagningen på Rönnskär
Cirka klockan 13 går de runt på kopparlinjen på Rönnskär.
Klockan 15.00 åker de tillbaka till Skellefteå och börjar resan tillbaka.  

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden